Foto: Libertatea.ro

Canadienii contestă decizia favorabilă României în dosarul Roșia Montană

Gabriel Resources, principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a decis să conteste decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington. Compania a decis să solicite anularea acestei decizii, după ce tribunalul arbitral a respins cererea sa de despăgubiri în valoare de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului minier, anunță Știrile ProTv.ro.

ANAF și Ministerul Finanțelor din România au inițiat procedurile de executare silită împotriva Gabriel Resources pentru a recupera costurile de 10 milioane de dolari asociate arbitrajului, desfășurat la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) al Băncii Mondiale.

„Compania intenționează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală și va desființa dispoziția de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)”, a anunțat compania, conform Profit.ro.

Gabriel Resources intenționează să atace și recenta decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) din România, care a respins solicitarea companiei de prelungire cu încă cinci ani, până în 2029, a licenței de concesiune pentru exploatarea perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită în 2019.

În luna mai, Gabriel Resources a primit 3,25 milioane de dolari de la acționari în urma unui plasament privat și a alocat 1,5 milioane de dolari pentru costurile procedurii de anulare a deciziei ICSID favorabile României. Compania speră să mai strângă încă 2,325 milioane de dolari de la acționari pentru a-și asigura finanțarea până în august, după care va căuta surse alternative de finanțare.

Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretențiile Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană și a obligat compania să plătească României cheltuielile de judecată și dobânzile aferente. Reprezentanții Gabriel Resources au exprimat „dezacordul ferm” cu decizia tribunalului, susținând că aceasta este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz,” menționând și opinia separată a unui dintre arbitri.

Tribunalul arbitral a dispus ca Gabriel Resources să ramburseze României cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, plus dobândă simplă la o rată fără risc, reprezentată de rata dobânzii la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni, și alte cheltuieli de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON și 928.641,70 USD, cu aceeași rată a dobânzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *