Foto: staifconstruct.ro

Centralele pe gaz, interzise în apartamente: Detalii despre noua lege

Click! anunță că, Parlamentul României a adoptat o lege care interzice montarea centralelor pe gaz în apartamente, dacă acestea nu respectă anumite standarde de performanță energetică. Uniunea Europeană pregătește, de asemenea, o taxă pentru emisiile de carbon produse de centralele termice, ceea ce ar putea duce la creșterea costurilor pentru consumatori.

În România, aproximativ o treime din locuințe sunt încălzite cu ajutorul centralelor de apartament. Totuși, se caută soluții alternative, precum pompele de căldură, care, deși mai costisitoare, oferă un randament energetic superior.

Adrian Vintilă, expert în energie, a explicat că „România trebuie să se alinieze directivelor europene. Energia, în mare parte, provine acum din surse fosile. Pompele de căldură și panourile fotovoltaice pot crește eficiența locuinței din punct de vedere termic și pot reduce costurile facturilor. Randamentul unei pompe de căldură este cel mai mare dintre toate sursele de căldură disponibile în acest moment.”

Uniunea Europeană are în prezent 65 de milioane de centrale termice individuale în funcțiune. Opt țări europene, inclusiv Franța, au început deja procesul de interzicere a centralelor pe gaz.

Până când interdicția va fi complet aplicată, se preconizează impunerea unei taxe suplimentare pentru emisiile de carbon, ceea ce va crește costurile pentru consumatorii care folosesc centrale pe gaz. Pentru un apartament cu două camere, factura anuală ar putea crește considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *