Foto: Știrile ProTv.ro

Cod galben: averse și grindină în vestul țării până joi dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineața, pentru zece județe din vestul țării. În intervalul 26 iunie, ora 13:00, până pe 27 iunie, ora 6:00, jumătatea vestică a Olteniei, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei, precum și zona Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, vor fi afectate de averse torențiale, intensificări ale vântului (cu rafale de 50-70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice, anunță Știrile ProTv.ro.

În aceste zone, cantitățile de apă vor atinge 25-35 l/mp, iar în unele locuri izolate vor depăși 50 l/mp. Județele vizate de această atenționare sunt: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș.

În același timp, ANM a prelungit avertizarea de caniculă pentru mai multe județe din sudul țării, inclusiv pentru Banat, valabilă pentru ziua de miercuri. Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde și în Banat, menținând disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, determinând condiții de caniculă cu temperaturi maxime de 34-35 de grade și nopți tropicale cu minime de aproximativ 20 de grade.

Prognoza meteo arată că ziua de miercuri va fi caracterizată de vreme extrem de caldă în Banat, sudul Olteniei și sudul Munteniei, cu temperaturi de până la 34-35 de grade. În vest, sud-vest și centru, instabilitatea atmosferică va crește, aducând ploi torențiale frecvente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *