Cutremur

Cutremur România. Seism de 2.5 grade în Gorj și ploi torențiale în multe regiuni.

În noaptea de 14 iunie 2024, România a fost zguduită atât de forțele naturii, cât și de cele tectonice. Fulgere și tunete au acoperit cea mai mare parte a țării pe parcursul nopții, iar în multe regiuni s-au înregistrat ploi abundente. Pe lângă furtunile violente, Oltenia a fost surprinsă și de un cutremur, relatează Newsweek Romania.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Fizica Pământului, la ora 00:44:12 (ora locală a României), un seism de mică intensitate, cu magnitudinea de 2.5 grade pe scara Richter, a avut loc în județul Gorj, la o adâncime de 13.2 km.

Epicentrul cutremurului s-a situat în proximitatea următoarelor orașe: la 15 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 70 km sud de Hunedoara, 85 km sud de Deva, 98 km vest de Râmnicu Vâlcea și 98 km est de Reșița.

În cazul unui seism de mare intensitate, scenariile prevăd prăbușirea a aproximativ 1.000 de clădiri și avarierea semnificativă a altor 23.000 de imobile. Conform informațiilor furnizate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, peste 2.500 de construcții se vor prăbuși instantaneu în eventualitatea unui cutremur puternic: „Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate.”

În Capitală, furtuna a atins cote alarmante, municipiul București fiind plasat sub incidența unui cod roșu de vreme severă. Peste 200 de locuințe și 100 de artere au fost inundate, 60 de arbori și 7 stâlpi de electricitate au fost doborâți la pământ, iar mai mult de 70 de autovehicule au suferit avarii.

Precipitațiile au fost însoțite de căderi de grindină, vijelii puternice cu rafale de vânt ce au atins viteze cuprinse între 70 și 90 km/h, iar cantitatea de apă acumulată a depășit 30-40 litri/mp. În multe zone ale orașului, sistemul de canalizare nu a făcut față debitului crescut de apă, informează sursa citată.