Foto: Digi24.ro

Furtuni devastatoare în Europa: Franța și Elveția afectate grav, Polonia sub cod roșu

Furtunile au provocat haos în vestul Europei, rezultând în moartea a cel puțin șapte persoane în Franța și Elveția. Ploile torențiale, însoțite de grindină și descărcări electrice, au generat inundații severe și au perturbat activitățile cotidiene în mai multe țări. Meteorologii anticipează că furtunile se vor muta spre centrul continentului, cu numeroase regiuni din Polonia aflate sub avertizare cod roșu, anunță Digi24.ro.

În nord-estul Franței, trei persoane în vârstă au murit sâmbătă seara, când mașina lor a fost zdrobită de un copac în departamentul Aube, în urma furtunilor puternice și a vântului intens.

În Elveția, patru persoane au pierit și una este dată dispărută, conform poliției locale. Trei dintre decese au fost cauzate de o alunecare de teren provocată de ploile torențiale în Ticino, în sud-estul țării. Un bărbat a fost găsit mort într-un hotel din Saas-Grund, în cantonul Valais (sud-vest), surprins probabil de creșterea rapidă a nivelului apei. Un alt bărbat este dat dispărut în Valais.

Imagini surprinse în Zermatt arată râul Visp ieșit din matcă, cu apele nămoloase curgând pe străzile stațiunii montane de la poalele Matterhornului. Armata elvețiană a mobilizat mai multe elicoptere Super Puma în Ticino și Valais, unde mai multe văi au devenit inaccesibile, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, iar unele zone nu mai au apă potabilă, potrivit sistemului federal de alertă Swissalert.

În Italia, Piemontul și Valle d’Aosta se confruntă de asemenea cu inundații și alunecări de teren, dar fără victime sau persoane dispărute raportate până acum. Pompierii din Piemont au efectuat 80 de operațiuni de salvare, iar în Valle d’Aosta, o alunecare de teren a blocat temporar drumul regional spre Cervinia, provocând pagube în centrul stațiunii turistice și inundând magazine.

Satul Cogne, cu 1.300 de locuitori, a fost izolat după ce o alunecare de teren a blocat toate căile de acces, înregistrând 90 mm de precipitații în șase ore. În Elveția, râul Ron și afluenții săi, umflați de ploile torențiale și topirea zăpezii, au dus la evacuarea a câteva sute de persoane și închiderea multor drumuri în Valais.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *