Foto: Realitatea.net

România sub Cod galben: val de căldură și furtuni în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineață trei avertizări Cod galben de caniculă și instabilitate atmosferică, afectând mai multe județe din România, relatează Știrile ProTv.ro.

Meteorologii au precizat că, între 25 iunie, ora 12, și 26 iunie, ora 3, vor exista perioade de instabilitate atmosferică în Banat, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, în mare parte din Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali.

Aceste fenomene vor include averse torențiale, rafale de vânt de 50-70 km/h, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp, iar pe alocuri vor depăși 40 l/mp.

Valul de căldură va persista marți în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, disconfortul termic rămânând ridicat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va atinge 80 de unități, determinând caniculă. Maximele vor fi de 34-35 de grade, iar nopțile vor fi tropicale, cu minime în jurul valorii de 20 de grade.

Miercuri, canicula va continua în sudul Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat. Disconfortul termic va rămâne ridicat, cu un ITU de 80 de unități și temperaturi maxime de 34-35 de grade, iar minimele vor fi de 18-20 de grade.

Aceste condiții meteo extreme vor avea un impact semnificativ asupra mai multor regiuni din România, determinând autoritățile să emită avertizări stricte pentru populație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *