Rusalii Foto: Capital.ro

Rusalii 2024. Află ce să faci și ce să eviți în această sărbătoare.

Rusaliile, o sărbătoare creștină de o importanță deosebită pentru români, se remarcă prin bogăția tradițiilor și obiceiurilor sale, care îmbină armonios ritualurile religioase cu cele populare, anunță Realitatea.net.

În anul 2024, această festivitate va fi celebrată în zilele de 23 și 24 iunie, perioadă în care credințele străvechi și datinile specifice vor fi puse în valoare.

Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub denumirea de Cinzecime, are o semnificație aparte în România, fiind un moment propice pentru introspecție spirituală și respectarea obiceiurilor ancestrale.

Aceasta comemorează evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt asupra apostolilor, la 50 de zile după Învierea Domnului, marcând totodată și începuturile Bisericii Creștine.

Printre cele mai inedite tradiții de Rusalii practicate în țara noastră se numără spălatul ritual al picioarelor, un gest simbolic de purificare și pregătire sufletească pentru sărbătoare.

Acest obicei este considerat a avea puterea de a îndepărta spiritele malefice și de a atrage sănătatea și belșugul în gospodării. În unele regiuni, oamenii apelează la apa provenită din izvoare, căreia i se atribuie proprietăți tămăduitoare, pentru a-și spăla picioarele.

În zonele rurale, ritualul spălatului picioarelor are o ordine bine stabilită, femeile în vârstă ocupându-se mai întâi de bărbați, apoi de copii și în final de celelalte femei.

Ligheanul folosit este împrejmuit cu ramuri de salcie, iar după spălarea cu săpun de casă și apă caldă, participanții trebuie să guste din orezul cu lapte pregătit de gospodine și să primească daruri.

O altă tradiție spectaculoasă de Rusalii este dansul călușarilor, un ritual menit să aducă fertilitate, sănătate și prosperitate.

Grupuri de bărbați, purtând costume populare specifice, execută mișcări acrobatice și pași de dans simbolici, într-un amestec fascinant de elemente precreștine și creștine.

Rusaliile sunt și un prilej de pomenire a celor trecuți în neființă, în multe zone ale României. Oamenii vizitează cimitirele, îngrijesc mormintele și împart colivă și alte bunuri în memoria celor dragi.

Există credința că în această perioadă sufletele morților se întorc printre cei vii, iar gesturile de comemorare le aduc liniște și odihnă eternă.

De asemenea, Rusaliile sunt însoțite de o serie de superstiții. Se crede că în aceste zile nu este indicat să dormi în aer liber sau să te scaldi în ape curgătoare, deoarece există riscul ca spiritele rele, cunoscute sub numele de Rusalii, să provoace boli sau alte nenorociri.

Totodată, oamenii se feresc să desfășoare activități fizice în această perioadă, considerând că astfel pot atrage ghinion asupra lor.

Sărbătoarea Rusaliilor reprezintă o ocazie de a celebra și a păstra vie moștenirea culturală și valorile tradiționale românești. Prin respectarea obiceiurilor și a ritualurilor specifice, comunitățile reușesc să-și mențină identitatea și să transmită mai departe înțelepciunea străbunilor.

Această perioadă de sărbătoare aduce laolaltă familiile și comunitățile, oferind momente de reflecție și de bucurie împărtășită.

Ediția din 2024 a Rusaliilor, ce va avea loc pe 23 și 24 iunie, va readuce în atenția publicului obiceiurile și tradițiile unice ale poporului român.

De la ritualul purificator al spălatului picioarelor până la impresionantul dans al călușarilor, această sărbătoare reprezintă o adevărată comoară culturală, ce a fost conservată și prețuită de-a lungul veacurilor.