Spital

Proiect ambițios: Digitalizarea completă a sistemului de sănătate din România

Ministerul Sănătății intenționează să extindă cadrul de sprijin pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România. Astfel, se urmărește atragerea de investiții noi pentru spitale, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, suplimentar față de cele 150 de milioane de euro alocate prin PNRR, informează Forbes.ro. 

Mai mult, un alt obiectiv este înființarea unei noi Agenții Naționale pentru Digitalizarea în Sănătate, conform declarațiilor secretarului de stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în sistemul de sănătate.

În plus, se dorește, de asemenea, crearea unui sistem național digital pentru monitorizarea investițiilor în sănătate, cât și un sistem integrat de securitate cibernetică pentru datele din sănătate, cu accent pe protecția sistemelor informatice.

Secretarul de stat a punctat, în urma ședinței tehnice de la Bruxelles, desfășurată alături de reprezentanții Comisiei Europene și ai Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM), că digitalizarea completă a sistemului de sănătate reprezintă un proiect strategic fundamental pentru țară, fără de care dezvoltarea în continuare a sistemului nu poate fi realizată. 

Ministerul Sănătății are planuri ambițioase în accelerarea digitalizării  sistemului de sănătate din România prin atragerea de investiții suplimentare semnificative, înființarea unei agenții dedicate digitalizării în sănătate, crearea unui sistem de monitorizare a investițiilor și consolidarea securității cibernetice.

Aceste inițiative sunt menite să modernizeze și să eficientizeze sistemul de sănătate, oferind o mai bună protecție a datelor și o gestionare mai eficientă a resurselor.