ANAF

Reforma ANAF: Ministrul Boloş promite o luptă antifraudă la un alt nivel

Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor, a anunţat finalizarea reorganizării ANAF, cu scopul de a îmbunătăți lupta antifraudă. Activitatea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili va fi reorganizată pentru a crea un cadru unitar de colectare, informează G4media. 

Direcţia generală executări silite va trece, de asemenea, printr-un proces de reorganizare sens în care ministrul Boloş consideră că acest amplu proces de reorganizare este esențial pentru a asigura colectarea eficientă a banilor necesari investiţiilor, funcţionării instituţiilor medicale, pensiilor și alocaţiilor, în loc să ajungă în economia neagră.

În plus, un nou pas important a fost făcut și în direcția digitalizării vămii române, a mai adăugat ministrul.

”Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice”, a informat Marcel Boloș pe rețelele de socializare. 

Ministrul a adăugat: „reorganizează activitatea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru a avea un cadru unitar al activităţii de colectare şi pentru a avea o organizare mai fluidă”.

Mai apoi acesta a subliniat că: „De asemenea, se reorganizează Direcţia generală executări silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului” și a adăugat că ”acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a se asigura că ajung să colecteze eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră”.

În final, Marcel Boloș a arătat că: „Autoritatea Vamală Română a operaţionalizat un nou sistem, complet digital, care va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri. Aşadar, operatorii nu vor mai umbla cu hârtiile după ei. Acest nou sistem face tranzitul de mărfuri mai eficient şi mai sigur, reducând timpii de aşteptare la birourile vamale. Un aspect pe care nu suntem prea des obişnuiţi să îl auzim este că România nu doar că a implementat acest sistem, ci s-a clasat pe primul loc între statele membre UE, având cea mai mică rată de erori din blocul european. Deci felicitări echipelor de proiect ale AVR şi CNIF care s-au ocupat de implementarea sistemului”, arată ministrul Boloş.”