Foto: Jurnalul.ro

Alertă la centrala nucleară Zaporojie: Monitorizarea radiațiilor întreruptă de atacuri

În urma bombardamentelor și incendiilor recente din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forțele ruse, o stație externă de monitorizare a radiațiilor a fost distrusă, a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), conform Digi24.ro.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este sub ocupație rusă din martie 2022. Personalul centralei a informat experții AIEA că legătura cu stația de monitorizare a radiațiilor, situată la 16 kilometri sud-vest de instalația principală, a fost pierdută încă din 24 iunie. Această pierdere limitează capacitatea centralei de a detecta emisiile de radiații în caz de urgență.

„Funcționarea echipamentelor de monitorizare a radiațiilor în afara amplasamentului este esențială pentru securitatea nucleară globală”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. „Aceste sisteme sunt cruciale pentru monitorizarea continuă a nivelurilor de radiații și pentru evaluarea rapidă a impactului radiologic în caz de urgență.”

Inspectorii AIEA nu au putut verifica pagubele raportate din cauza luptelor în desfășurare din zonă. Ucraina acuză Moscova că folosește centrala ca bază pentru atacuri cu drone și artilerie pe malul opus al râului Nipro, controlat de forțele ucrainene, crescând riscurile de securitate nucleară.

Potrivit AIEA, mai multe stații de monitorizare a radiațiilor situate la 30 de kilometri de centrala Zaporojie au fost avariate de mai multe ori de la începutul invaziei. În prezent, patru din cele 14 stații nu sunt funcționale.

„Pierderea unei stații de monitorizare a radiațiilor nu afectează direct siguranța centralei Zaporojie, dar face parte dintr-o deteriorare continuă a măsurilor de siguranță pe durata războiului, ceea ce rămâne o sursă profundă de îngrijorare”, a adăugat Grossi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *