USA flag

Conflictul comercial dintre SUA și China: Uniunea Europeană, noul „câmp de luptă” pentru mașinile electrice

Decizia recentă a administrației Biden de a majora de patru ori taxele la importurile de vehicule electrice din China, de la 25% la 100%, ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței auto din Uniunea Europeană. Potrivit unei analize CNN, această măsură ar putea transforma UE într-un „câmp de luptă” pentru constructorii de mașini electrice.

În prezent, UE este cea mai mare piață de export pentru producătorii chinezi de vehicule electrice, cu 36% din exporturile acestora ajungând pe vechiul continent, în comparație cu doar 1,1% în SUA. 

Odată cu noile tarife americane, producătorii europeni s-ar putea confrunta  cu o concurență mult mai acerbă din partea omologilor lor chinezi. Joseph Webster, specialist la Consiliul Atlantic, consideră că Bruxelles-ul va fi nevoit să ia măsuri pentru a-și proteja industria auto, fie prin introducerea propriilor tarife, fie prin acceptarea unui aflux de produse fabricate în China: “Tarifele impuse de SUA, inclusiv pentru semiconductori și celulele de panouri fotovoltaice, ar putea direcționa o mare parte a comerțului către Europa. UE va trebui să acționeze rapid, fie pentru a-și institui propriile tarife, iar dacă nu, pentru a accepta un val de produse fabricate în China”. 

Uniunea Europeană are deja în derulare o investigație privind subvențiile acordate de guvernul chinez producătorilor locali. Dacă se va constata că prețurile mașinilor sunt scăzute artificial, UE va anunța probabil majorarea taxelor de import.

 Agatha Kratz, director la think tank-ul Rhodium Group, estimează că UE și-ar putea tripla tarifele până la 30%, dar subliniază că acestea trebuie să fie proporționale cu concluziile anchetei și că vor fi necesare și alte instrumente pentru a stopa afluxul de mașini din China: “deoarece ele trebuie să fie proporționale cu concluziile anchetei. UE va trebui să folosească și alte instrumente pentru a încerca să stopeze afluxul de mașini din China”.

Recent, compania europeană Stellantis a anunțat un parteneriat cu producătorul chinez Leapmotor, deschizând astfel o poartă importantă pentru acesta din urmă pe piața europeană. 

Mașinile Leapmotor vor fi vândute în reprezentanțele Stellantis din Europa începând din septembrie și ar putea fi produse chiar în fabricile Stellantis din întreaga lume.

În ciuda faptului că China este un partener comercial mai important pentru UE decât pentru SUA, Bruxelles-ul a lansat mai multe investigații privind practicile comerciale chineze, inclusiv în domeniul turbinelor eoliene și al celulelor pentru panourile fotovoltaice.

Totuși, nu este exclus ca SUA să preseze UE și alți parteneri comerciali să-și reducă dependența de comerțul cu China, așa cum au procedat deja în privința semiconductorilor.