Sursă foto: Digi24.

Drama unei mame: a ascuns timp de patru decenii modalitatea cruntă prin care și-a ajutat fiul să scape de agonia cancerului

O femeie de 77 de ani din Anglia, Antonya Cooper, a mărturisit, cu puțin timp înainte de a-și da ultima suflare, că în urmă cu patru decenii a pus capăt suferinței fiului ei grav bolnav, administrându-i o cantitate letală de morfină.

Decesul Antonyei Cooper a fost anunțat de către membrii familiei sale luni, la scurt timp după ce aceasta a acordat un interviu cutremurător postului BBC Radio Oxford în care a recunoscut că în decembrie 1981 i-a oferit copilului său, Hamish, în vârstă de doar șapte ani, o „doză mare” de medicament, care i-a cauzat moartea în locuința familiei situată în Abingdon, Oxfordshire.

Antonya a dezvăluit că micuțul Hamish, care se lupta de peste doi ani cu o formă rară și agresivă de cancer, neuroblastom în stadiul 4, era chinuit de dureri insuportabile în ultimele clipe ale vieții sale, informează Digi24.

În cadrul interviului, Antonya Cooper a recunoscut că este conștientă de faptul că gestul său poate fi considerat omor din culpă sau chiar crimă, însă a subliniat că orice anchetă legată de împrejurările în care s-a stins din viață fiul său „trebuie făcută rapid”, deoarece ea însăși se afla în fază terminală din cauza unui cancer incurabil.

La scurt timp după difuzarea interviului, BBC a informat că Antonya Cooper a încetat din viață, făcând referire la un comunicat transmis de familia îndoliată.

„Era liniștită, nu avea dureri, era acasă, înconjurată de familia ei iubitoare”, a spus familia: „A fost exact așa cum și-a dorit ea. Și-a trăit viața în condițiile ei și a murit în condițiile ei.”

Rudele Antonyei Cooper au confirmat că aceasta a primit vizita ofițerilor Poliției din Thames Valley, care au menționat că doresc să verifice informațiile referitoare la „un presupus caz de moarte asistată a unui băoy de șapte ani, în 1981″.

După trecerea în neființă a Antonyei Cooper, poliția a precizat că acest caz este în curs de investigare.

Înainte de a-și da ultima suflare, Antonya Cooper a îndemnat autoritățile britanice să legalizeze eutanasia, pentru ca persoanele care sunt diagnosticate cu afecțiuni incurabile și letale să poată avea parte de un final „tolerabil”. Totodată, ea este cea care a pus bazele unei organizații caritabile, The Neuroblastoma Society, cunoscută în prezent sub denumirea de Neuroblastoma UK, care funcționează încă din anul 1982.

„Suntem profund întristați de vestea morții Antonyei și transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor ei în această perioadă dificilă. Contribuțiile ei au fost neprețuite, iar moștenirea ei va trăi prin cercetarea vitală pe care o finanțăm„, a transmis organizația într-un comunicat.

În Anglia, eutanasia, care presupune întreruperea deliberată a vieții unei persoane cu scopul de a-i alina suferința, este considerată ilegală, iar orice individ care recurge la acest gest pentru un apropiat riscă să fie pus sub acuzare pentru crimă.

Relatând despre ultimele zile din viața fiului ei, Antonya a rememorat că Hamish ajunsese într-un punct în care nu mai putea îndura chinul, iar atunci când l-a întrebat dacă și-ar dori să îl ajute să scape de durere, răspunsul lui a fost: „Da, te rog, mamă”.

„I-am dat o doză de sulfat de morfină. L-am urmărit cum a îndurat cu curaj tot acel tratament brutal, l-am avut mai mult decât se prognoza inițial, așa că era momentul potrivit să plece”, a spus ea.

Hamish primise diagnosticul de neuroblastom, o formă rară de cancer care afectează în special copiii, la vârsta de cinci ani. Inițial, medicii i-au oferit un prognostic de supraviețuire de doar trei luni. După ce a urmat tratamente oncologice timp de 16 luni la spitalul Great Ormond Street, viața i-a fost prelungită, însă micuțul îndura suferințe cumplite, a mărturisit mama sa.

„Știu sigur că în momentul în care Hamish mi-a spus că doare și m-a întrebat dacă îi pot îndepărta durerea, el știa, știa ce se va întâmpla… A fost lucrul corect de făcut. Fiul meu se confrunta cu cea mai îngrozitoare suferință, nu aveam de gând să permit să treacă prin asta”, a adăugat Antonya.

În ultimele luni, în Regatul Unit s-au intensificat apelurile pentru modificarea legislației referitoare la eutanasie, această chestiune fiind supusă dezbaterii în Scoția, Insula Man și Jersey.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *