Steagul Rusiei

Experții avertizează asupra pericolului atacurilor electromagnetice rusești în estul României.

Experți din domeniul militar și de informații de apărare din cadrul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o instituție subordonată Ministerului Afacerilor Externe al României, au publicat un raport privind activitățile de război electronic desfășurate de Rusia în estul țării.

Conform Digi 24,  documentul, intitulat „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”, a fost coordonat de Sînziana Iancu și Paul Mândraș și aduce în atenția publică riscurile la care este expusă România în contextul actual.

Potrivit raportului, Rusia utilizează atacuri electromagnetice ca parte a strategiei sale de război hibrid, vizând inclusiv zona de est a României.

Conform autorilor: „Capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemele globale de navigație prin satelit/Global Navigation Satellite System – n.r) , utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora”. 

Acest tip de război „implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului” și „a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

Raportul subliniază faptul că aceste atacuri electromagnetice au un impact semnificativ asupra activităților economice din porturile din estul României. Perturbarea procedurilor de încărcare și descărcare a mărfurilor poate duce la întârzieri și la pierderi financiare substanțiale, care se pot ridica la sute de milioane de euro. 

În plus, prin acest raport, se atrage atenția asupra pericolelor pe care bruiajul le poate reprezenta pentru siguranța aeriană și maritimă.