Vulcan

Italia în alertă: Cutremur în zona vulcanului Campi Flegrei

Luni, în oraşul portuar dens populat Pozzuoli, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,4.

După cutremurul principal, au urmat alte 150 de seisme, care au fost puternic resimţite şi în Napoli, informează stirileprotv.ro. 

Presa locală menţionează apariţia fisurilor în clădiri şi prăbuşirea unor bucăţi de zidărie, în timp ce, marţi, şcolile au fost închise în Pozzuoli şi în mai multe localităţi şi districte din Napoli.

În ultimii doi ani, activitatea seismică de la Campi Flegrei, unde locuiesc cel puţin 360.000 de persoane în şapte dintre cele mai expuse aşezări, s-a intensificat. Frecvenţa şi puterea cutremurelor au crescut pe măsură ce Caldeira, vechiul crater din vârful vulcanului, slăbeşte şi presiunea de sub ea creşte. Această situaţie determină ridicarea solului şi întinderea crustei vulcanului.

„Pământul continuă să se ridice cu o rată de 2 cm pe lună, o rată mai mare decât anul trecut şi, din păcate, se pare că va continua în acest ritm”, a declarat reporterilor Mauro Di Vito, directorul Observatorului Vezuviu din cadrul Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia. „Ne aşteptăm la cutremure similare. Nu pot face predicţii, dar ne putem aştepta ca această serie să continue”, anunță specialiștii. 

Pentru a face față situației, Guvernul italian a elaborat un plan de evacuare în masă, testele fiind programate să aibă loc la finalul lunii mai.

Caldeira Campi Flegrei se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, fiind un vulcan mult mai mare și mai activ comparativ cu Vezuviul, aflat în apropiere și având formă conică, care a distrus orașul antic roman Pompei în anul 79 d.Hr.

Mai mult, de peste 70 de ani, supervulcanul se află într-o stare de agitație, ca rezultat al unui fenomen cunoscut sub denumirea de bradisism, reprezentând o deplasare graduală a unei porțiuni a suprafeței pământului, cauzată de umplerea sau golirea unei camere magmatice subterane sau de activitatea hidrotermală.

De notat este că, seria de cutremure comparabilă cu cea actuală din Campi Flegrei a avut loc ultima dată la începutul anilor 1980.

„Când a existat o criză în urmă cu 40 de ani, aceasta s-a oprit foarte brusc, dar nu este încă clar dacă ceea ce se întâmplă astăzi este complet analog. Aşadar, trebuie să fim foarte precauţi. Întrebarea este dacă putem observa o evoluţie în comportamentul fracturării, există vreo dovadă că fracturările mai mici se transformă în fracturi mai mari?”, au mai arătat  cercetătorii.