Maldive

Maldive, de la destinație de vis la coșmar: Schimbările climatice amenință să înghită arhipelagul

Președintele Mohammed Muizzu avertizează că Insulele Maldive, supranumite și „destinația de vacanță a bogaților”, riscă să fie inundate de apele în creștere ale oceanului, anunță Ziare.com. 

În acest sens, liderul a solicitat urgent comunității internaționale să ofere sprijin financiar pentru a combate amenințarea reprezentată de creșterea nivelului mării asupra arhipelagului situat în Oceanul Indian, subliniind că țara sa este exclusă în mod injust de la măsurile de asistență disponibile pentru statele mai puțin dezvoltate.

Președintele subliniază că, deși Maldive contribuie cu doar 0,003% la emisiile globale, se numără printre primele națiuni care se confruntă cu consecințe existențiale ale crizei climatice, și afirmă că țările mai bogate au o datorie morală față de comunități precum cea pe care o reprezintă. 

Astfel, Maldive ar avea nevoie de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, însă economia locală, dependentă de turism, nu are capacitatea de a genera singură aceste fonduri.

Deși în prezent sunt percepute ca destinații de lux pentru vacanțe, țările insulare se află în pericol din cauza efectelor schimbărilor climatice.