Cereale

Măsuri UE: Tarife mai mari pentru cerealele rusești și belaruse.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind creșterea tarifelor aplicabile importurilor de cereale provenite din Rusia, cu scopul de a diminua veniturile obținute de Kremlin și de a preveni destabilizarea sectorului agricol al regiunii, potrivit Bloomberg. 

Tarifele majorate, care se vor aplica și importurilor de cereale din Belarus, vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie, informează Economica.net. 

Conform anunțului făcut de comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, pe platforma X,  miniștrii Uniunii Europene au decis, de asemenea, să stopeze exporturile ilegale rusești de cereale furate din Ucraina pe piețele UE. 

În cursul anului trecut, Rusia a exportat în blocul comunitar o cantitate de 4,2 milioane tone de cereale și semințe de floarea soarelui, dar această cantitate reprezintă o proporție redusă din totalul importurilor UE.

În comunicatul UE se evidențiază că: „Reglementările majorează taxele vamale la cerealele, seminţele de floarea soarelui şi produse derivate din Rusia şi Belarus până în punctul în care practic vor fi oprite importurile de aceste produse”.