Noam Chomsky Foto: jacobinmag.com

Noam Chomsky, externat din spital în Brazilia, infirmând zvonurile false despre moartea sa.

Noam Chomsky, renumitul lingvist american și unul dintre cei mai proeminenți intelectuali contemporani, a părăsit marți o unitate medicală din Sao Paulo, Brazilia, urmând să-și continue tratamentul la domiciliu, potrivit informațiilor furnizate de instituția spitalicească, care a infirmat totodată zvonurile nefondate privind decesul acestuia, relatează agerpres.ro.

Spitalul Beneficencia Portuguesa din Sao Paulo a emis un comunicat medical remis agenției AFP, în care se precizează că „pacientul Avran Noam Chomsky a fost externat pentru a-și continua tratamentul la domiciliu”, fără a oferi detalii suplimentare.

Această informare din partea spitalului a fost făcută publică în urma apariției pe platformele de socializare a unor speculații neverificate referitoare la moartea reputatului gânditor în vârstă de 95 de ani.

Valeria Chomsky, soția lingvistului, a negat veridicitatea acestor zvonuri, răspunzând la o solicitare prin e-mail din partea AFP cu afirmația: „Nu este adevărat, el este bine”.

Conform informațiilor publicate de ziarul Folha de Sao Paulo, Chomsky a fost internat în spitalul brazilian în urma unui accident vascular cerebral suferit în iunie anul trecut, care i-a afectat partea dreaptă a corpului.

Valeria Chomsky este de origine braziliană, iar cei doi soți dețin o reședință în acest oraș începând din anul 2015.

Recunoscut drept părintele lingvisticii moderne, Chomsky a avansat în lucrarea sa „Syntactic Structures” din 1957 ideea că facultatea limbajului este înnăscută și că „gramatica generativă”, un set universal de reguli lingvistice, este înscrisă în creierul uman.

Cu toate acestea, Chomsky a devenit o figură emblematică a secolelor XX și XXI în special datorită implicării sale ca intelectual angajat, prin critica sa radicală la adresa politicii externe promovate de Statele Unite și Israel, precum și a mass-media.

Acest oponent declarat al Războiului din Vietnam și al invaziei americane în Irak a manifestat, de asemenea, afinități cu lideri de stânga din America Latină, precum Fidel Castro, Hugo Chavez și actualul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Chomsky a activat timp îndelungat ca membru al corpului profesoral al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), iar în prezent deține titlul de profesor emerit de lingvistică la Universitatea din Arizona.