Foto: euractiv.it

Polonia și țările baltice cer sprijin european suplimentar pentru protecția frontierelor

Statele membre ale Uniunii Europene, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia, au solicitat un sprijin sporit din partea blocului comunitar pentru apărarea frontierelor lor, având în vedere proximitatea geografică față de Rusia și Belarus, relatează Știrile ProTv.ro

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, cele patru țări est-europene, care se învecinează cu Belarus și/sau Rusia, au declarat că „țările noastre pot simți ce înseamnă să fie statele din prima linie a UE”, la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, în 2022.

Subliniind „sprijinul lor neclintit pentru Ucraina”, cele patru state au afirmat că „trebuie să cheltuim mai mult și să ne coordonăm pentru inițiativele de apărare din cadrul UE și NATO, care rămân fundamentul apărării colective, combinând capacitățile noastre de a ne proteja și apăra populațiile și teritoriile noastre.”

„Suntem susținători fermi ai eforturilor militare ale Ucrainei și investim masiv în forțele noastre armate, în producția de apărare și protecția granițelor noastre cu Rusia și Belarus”, au adăugat ei. „Cu toate acestea, trebuie făcut mult mai mult și într-un mod mai concertat”, au mai spus acestea.

În scrisoare, cele patru state au menționat „instrumentalizarea migranților, sabotajul, dezinformarea”, precum și atacurile cibernetice, ca fiind amenințări specifice provenind din partea Rusiei și a aliatului său Belarus, probleme care afectează în cele din urmă întreaga Uniune Europeană.

Scrisoarea a fost semnată de premierul polonez Donald Tusk, premierul eston Kaja Kallas, președintele lituanian Gitanas Nauseda și premierul leton Evika Silina.

Polonia și statele baltice sunt printre cei mai importanți susținători ai Ucrainei în urma invaziei ruse. Apelul lor are loc înainte de un summit al șefilor de stat și de guvern, care urmează să aibă loc joi și vineri la Bruxelles. Pe agendă figurează ajungerea la un acord cu privire la cine ar trebui să ocupe funcțiile de conducere ale blocului în următorii cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *