Dorin Recean

Republica Moldova și UE semnează un parteneriat important pentru securitate și apărare

Republica Moldova și Uniunea Europeană au făcut un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale prin semnarea Parteneriatului pentru Securitate și Apărare, fiind prima țară care decide să încheie un asemenea acord cu blocul comunitar, informează moldova1.md. 

Ceremonia de semnare a avut loc la Bruxelles, în data de 21 mai, în prezența oficialilor europeni și a reprezentanților guvernului de la Chișinău.

Acest acord are ca scop principal întărirea capacităților Moldovei în domeniul apărării și securității cibernetice, precum și contracararea interferențelor Rusiei în procesele democratice ale țării. Prin implementarea prevederilor parteneriatului, Republica Moldova va beneficia de sprijinul și expertiza UE în aceste domenii. 

Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), consideră că semnarea acestui acord reflectă evoluția pozitivă a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în sfera apărării și securității. 

„Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, mesaj postat de Josep Borrell pe contul său personal pe platforma de socializare X. 

În acest context,  șeful Guvernului de la Chișinău susține că „Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”.