Foto: livescience.com

Scrisoarea lui Einstein despre bomba atomică nazistă, licitată pentru milioane

O scrisoare scrisă de Albert Einstein, întinsă pe două pagini, urmează să fie scoasă la licitație de către casa Christie’s în luna septembrie, având o valoare estimată la 4 milioane de dolari, conform Știrilor ProTv.ro.

În această scrisoare, el îl avertiza pe Franklin D. Roosevelt, președintele SUA la acea vreme, că Germania nazistă ar putea folosi cercetările nucleare pentru a crea o bombă atomică. Scrisoarea lui Einstein – una dintre cele două scrise împreună cu Leo Szilard, un alt om de știință, într-o cabană de pe țărmul nordic al Long Island din New York – avertiza că guvernul german sprijină activ cercetarea nucleară și că ar putea fabrica „bombe extrem de puternice”, similare cu cele utilizate de SUA la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a îndemnat guvernul american să întreprindă acțiuni similare, iar Roosevelt a reacționat prin formarea unui comitet care a devenit precursorul Proiectului Manhattan, condus de J. Robert Oppenheimer. Acest proiect a dus la construirea bombelor care au fost lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, contribuind la încheierea războiului și la începutul erei nucleare.

Scrisoarea originală a lui Einstein către Roosevelt se află în prezent la biblioteca și muzeul Roosevelt din Hyde Park, New York. Însă, cea de-a doua versiune, semnată și puțin mai scurtă, este vândută de moștenitorii lui Paul Allen, co-fondator al Microsoft.

Paul Allen a achiziționat scrisoarea de la editorul Malcolm Forbes în 2002 pentru suma de 2,1 milioane de dolari. Conform The Wall Street Journal, acesta a fost primul document istoric din secolul XX care a depășit valoarea de un milion de dolari.

Christie’s are o istorie de licitații referitoare la obiecte ce i-au aparținut lui Einstein. Anterior, casa de licitații a vândut o scrisoare a fizicianului, în care acesta punea la îndoială existența lui Dumnezeu, pentru aproape 3 milioane de dolari în 2018. Totuși, este puțin probabil ca această scrisoare să doboare recordul de 13 milioane de dolari stabilit în 2021 pentru una dintre puținele mărturii care detaliază teoria relativității generale a lui Einstein.

Scrisoarea, datată 2 august 1939, cu mai puțin de o lună înainte ca Germania să invadeze Polonia, începe astfel: „Domnule: lucrările recente în domeniul fizicii nucleare au făcut probabil ca uraniul să poată fi transformat într-o nouă și importantă sursă de energie”.

În scrisoarea adresată lui Roosevelt, Einstein scria: „Ar putea fi posibilă declanșarea unei reacții nucleare în lanț într-o masă mare de uraniu… iar acest nou fenomen ar duce și la construirea de bombe”.

Reacția nucleară este în prezent în atenția lui Bill Gates, partenerul lui Allen la Microsoft, care a anunțat recent că este pregătit să investească miliarde de euro într-un proiect de centrală nucleară de ultimă generație în Wyoming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *