Foto: Euronews Romania

Zelenski, optimist după summitul de la Elveția: S-a făcut primul pas tangibil spre pace.

În urma Conferinței de pace pentru Ucraina organizată în Elveția, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că s-a înregistrat primul progres concret către instaurarea păcii, datorită unității fără precedent manifestate de țările din întreaga lume, informează Stirileprotv.ro.

„Am organizat astăzi o reuniune pentru a discuta rezultatele Summitului pentru pace şi pentru a pregăti următorii paşi. Fără pauze acum. Am făcut primul pas tangibil spre pace – în unitatea fără precedent a ţărilor din întreaga lume. Acesta este succesul Ucrainei, faptul că, pentru prima dată în istoria noastră, atât de mulţi lideri şi state s-au adunat de dragul Ucrainei şi de dragul păcii”, a transmis Zelenski prin platforma Facebook.

Liderul ucrainean și-a exprimat recunoștința față de toți participanții la summit, subliniind totodată necesitatea continuării eforturilor pentru pace: „Le mulţumesc tuturor celor care au fost reprezentaţi la summit. Dar pacea este întotdeauna calea. Sunt necesari noi paşi. Şi ei vor fi făcuţi. Îi pregătim deja. Sunt recunoscător echipei noastre. Pregătim aderarea statelor la comunicatul final al summitului. Pregătim activitatea grupurilor privind punctele din Formula de pace, astfel încât statele să se unească în vederea unor precizări clare, decizii şi planuri de acţiune care să restabilească efectiv securitatea”.

Zelenski a menționat că există deja un program preliminar de lucru pentru lunile de vară și a asigurat că ritmul eforturilor nu va încetini.

„Nu vom încetini ritmul. Ne vom menţine comunicarea cu partenerii noştri la fel de activă ca şi până acum. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război şi, fireşte, îşi doreşte cel mai mult o pace dreaptă. Şi vedem că acest lucru este posibil. Noi aducem pacea mai aproape. Le mulţumesc tuturor celor din lume care ne ajută. Şi sunt mândru de fiecare dintre cei care luptă pentru Ucraina, care apără Ucraina pe front, care lucrează pentru ţara şi poporul nostru”, a adăugat Zelenski.