Bursa falimentară Mt. Gox va returna utilizatorilor tokens de 9 miliarde de dolari

O situație fără precedent se conturează în piața criptomonedelor. Mt. Gox, o platformă de tranzacționare a bitcoinului care a intrat în faliment în urmă cu un deceniu din cauza unui atac cibernetic, se pregătește să redistribuie tokens în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari către foștii săi utilizatori.

În doar câteva zile, această bursă din Tokyo, aflată sub administrare judiciară, va începe procesul de compensare a miilor de clienți afectați. Platforma s-a prăbușit în 2014 în urma unei serii de atacuri cibernetice care au rezultat în pierderea a între 650.000 și 950.000 de bitcoini, echivalentul a peste 58 de miliarde de dolari la valoarea actuală.

Această rambursare vine după un îndelungat proces de insolvență, marcat de numeroase amânări și dispute juridice, informează Financial Intelligence.

La începutul acestei săptămâni, administratorul judiciar a anunțat că distribuirea activelor către cei aproximativ 20.000 de creditori va demara la începutul lunii iulie.

Deși această veste aduce o oarecare alinare victimelor atacului cibernetic, care au așteptat ani de zile pentru a fi compensate, piața bitcoin a înregistrat recent o scădere semnificativă, cotația ajungând la 59.000 de dolari săptămâna trecută, marcând al doilea cel mai sever declin săptămânal din istoria sa.

CNBC a solicitat opinia mai multor analiști pentru a anticipa efectele redistribuirii a aproximativ 141.000 de bitcoini, reprezentând circa 0,7% din totalul de 19,7 milioane de bitcoini existenți, către victimele Mt. Gox în perioada imediat următoare.

John Glover, directorul de investiții al Ledn, o companie specializată în împrumuturi cripto, a declarat pentru CNBC: „Unii vor alege clar să ia banii și să fugă”.

James Butterfill, șeful departamentului de cercetare la CoinShares, a afirmat pentru CNBC: „În consecință, piața este foarte sensibilă la orice știri conexe. Odată cu anunțul că Trustul va începe să vândă în iulie, investitorii sunt îngrijorați”.

Analiștii JPMorgan anticipează că beneficiarii compensațiilor Mt. Gox vor fi tentați să-și lichideze o parte din bitcoini pentru a profita de creșterea spectaculoasă a valorii criptomonedei.

Experții sunt de părere că, deși vor exista fluctuații, impactul negativ asupra pieței bitcoin va fi probabil limitat și de scurtă durată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *