Vot

Alegeri cu probleme în Sibiu: Dosare penale pentru nereguli la vot.

În timpul desfăşurării alegerilor în judeţul Sibiu, autorităţile au constatat mai multe incidente care au dus la aplicarea unor sancţiuni şi deschiderea a trei dosare penale, potrivit informaţiilor furnizate de Centrul de Comunicare Judeţean Sibiu.

Printre neregulile semnalate se numără dispariţia unei ştampile de vot, primirea de către un alegător a unui buletin deja ştampilat şi introducerea în urnele unei secţii a mai multor buletine decât era permis, relatează agerpres.ro.

„Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 de lei şi au fost întocmite trei dosare penale. Este vorba despre un dosar penal pentru furt, după ce, în jurul orei 9,20, s-a sesizat lipsa unei ştampile de vot dintr-o secţie de votare din municipiul Sibiu. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constat că un sibian, în vârstă de 72 de ani, ar fi uitat să predea ştampila după vot, revenind în secţia de votare cu ştampila în jurul orei 10,30”, conform comunicatului de presă.

O altă situaţie ieşită din comun a fost semnalată de un alegător care a primit un buletin de vot pe care era deja aplicată ştampila „votat” în dreptul uneia dintre formaţiunile politice. Incidentul a dus la deschiderea unui dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, alegătorului fiindu-i înmânat un nou buletin pentru a-şi exprima opţiunea.

Cel de-al treilea dosar penal vizează o posibilă fraudă la vot, mai exact: „Locţiitorul preşedintelui unui circumscripţii electorale a sesizat faptul că este posibil ca în urnele unei secţii de votare să fi fost introduse de anumite persoane mai multe buletine de vot. Poliţiştii, în urma verificărilor efectuate, la inventarierea tuturor buletinelor de vot existente în secţia de votare, au stabilit că primii trei votanţi, din eroare, au primit de la membrii secţiei de votare mai multe exemplare din buletinele de vot, pe care le-au introdus în urnă”, conform Centrului de Comunicare Judeţean Sibiu.