POS-ul devine obligatoriu pentru firme și PFA-uri în 2024. Află care sunt condițiile.

Legal Badger anunță că, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 406/2023 la data de 16 iunie, comercianții sunt obligați să ofere clienților cel puțin o variantă de plată care să nu implice utilizarea numerarului.

Cu alte cuvinte, începând cu data menționată, entitățile care desfășoară activități comerciale trebuie să dețină un instrument prin care să permită cumpărătorilor achitarea contravalorii bunurilor sau serviciilor achiziționate prin intermediul cardurilor bancare.

Noua reglementare se aplică atât persoanelor juridice, cât și celor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, după cum se precizează în textul legii: „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31″.

Instrumentul de plată fără numerar este definit în legislație ca fiind „orice dispozitiv personalizat și/sau orice set de proceduri convenite între utilizatorul serviciilor de plată și prestatorul de servicii de plată și folosit de utilizatorul serviciilor de plată pentru a iniția un ordin de plată”.

OUG 193/2002 stipulează că „Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.”, informează sursa citată.