băut la volan

Prima condamnare în baza Legii Anastasia: Șoferul beat a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

La finele lunii mai, Judecătoria Alba Iulia a dispus prima condamnare la închisoare în temeiul Legii Anastasia. Senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiatorul acestui act normativ, a făcut public anunțul.

„Un tânăr de 19 ani a primit 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă, după ce a ucis trei persoane, în noaptea de 28 august 2023, la o lună de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia. Şoferul avea o alcoolemie de aproape 2 la mie şi şi-a recunoscut faptele. Cei trei tineri decedaţi aveau 17, 18 şi 25 de ani. Ultimul trebuia să se căsătorească, logodnica sa urmând să nască în perioada ulterioară evenimentului rutier”, a precizat Cazanciuc, conform cotidianul.ro.

Senatorul reamintește că persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor interzise sau fără a deține permis de conducere și provoacă decesul cuiva se expun riscului de a fi condamnate la închisoare cu executare.

De asemenea, Cazanciuc menționează o lege recent intrată în vigoare, al cărei inițiator este, care stipulează suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani în cazurile de consum de droguri sau al unei alcoolemii ce depășește limita penală de 0,8 la mie.