Foto: Fanatik.ro

Christian Sabbagh percepe autismul fiului său ca pe un dar divin: „Am primit sarcina asta ca să fac ceva pentru ceilalți”

În cadrul unei apariții recente în emisiunea online „În Oglindă”, difuzată pe YouTube, Christian Sabbagh a discutat despre provocările cu care s-a confruntat de la momentul în care a aflat că fiul său, Geo, suferă de autism, conform informațiilor publicate de Click.ro.

Iulia, partenera de viață a prezentatorului Kanal D, a fost cea care a observat pentru prima dată că ceva nu este în regulă cu dezvoltarea copilului lor.

„La 3 ani, ea (n.r.- Iulia, soția sa) a simțit că Geo nu vorbește. Și a început să se ducă la medici, la diverse controale. După foarte mult timp, i-au pus diagnosticul. Ea, o bună perioadă de timp nu mi-a zis, s-a ascuns. Intrase așa, ca într-o carapace. De fapt, s-a schimbat în comportamentul ei. Intrase într-o depresie severă.”, a mărturisit Christian Sabbagh în cadrul interviului.

Prezentatorul a dezvăluit că, înainte de intervenția chirurgicală la care a fost supus fiul său, scorul ce indica gravitatea autismului era de 59%, iar dacă acesta scade sub 30%, copilul este considerat vindecat, motiv pentru care familia a investit sute de ore în terapii specifice.

Sabbagh a recunoscut că, pentru soția sa, aflarea diagnosticului a reprezentat o lovitură devastatoare, care a afectat-o profund din punct de vedere emoțional, în timp ce el a perceput situația ca pe un dar divin, care l-a determinat să se implice activ în sprijinirea persoanelor cu autism.

„Pentru ea (n.r. – Iulia), a fost o lovitură dură, care efectiv a dărâmat-o, a pus-o la pământ. Eu am zis că o iau ca pe un dar. Când am fost la Kanal D, prima campanie pe care noi am făcut-o, a fost <<Împreună salvăm autismul>>. Iar eu am văzut-o ca pe un dar de la Dumnezeu.(…) Eu am primit sarcina asta, ca să fac ceva și pentru ceilalți.”, a explicat jurnalistul.

Christian Sabbagh a subliniat că a ales să vorbească public despre această problemă tocmai pentru a trage un semnal de alarmă și a arăta ce se poate face sau ce nu se face bine în România în ceea ce privește tratarea autismului.

La trei ani de la descoperirea diagnosticului, Christian Sabbagh și Iulia au decis să își ducă fiul la o clinică din Viena pentru un autotransplant cu celule stem, intervenție care a costat 12.000 de euro și care a dat rezultate uimitoare, băiatul începând să vorbească la doar patru ore după operație.

„Progresele sunt uimitoare. În primele ore am rămas uimit, pentru că vorbea coerent, folosea o întreagă propoziție. Se vedea foarte firesc, era foarte prezent efectul intervenției.”, a declarat Sabbagh pentru Click!, precizând că progresul se va vedea în timp, urmând o perioadă de monitorizare și continuarea terapiilor de recuperare.