Secretele succesului PRO TV. Se concediază angajații care nu urmăresc canalul pe TV.

În perioada imediat următoare Revoluției din 1989, în peisajul mediatic din România au apărut trusturi de presă și posturi de televiziune care au impus reguli extrem de stricte menite să asigure atingerea obiectivelor de performanță, informează Dcnews.ro.

Această temă a fost abordată în cadrul podcastului „Nod în Papură” de către jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai, în contextul unei analize comparative între postul public TVR și posturile private în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea vedetelor.

Dacă în cazul televiziunii de stat progresul a fost lent și continuă să fie anevoios, sectorul privat a știut să valorifice oportunitățile apărute și să atingă performanțe remarcabile, profesorul Bulai oferind ca exemplu postul PRO Tv, care a recurs la măsuri radicale, precum concedierea pe loc a angajaților din birouri care nu urmăreau postul respectiv.

În paralel, era încurajată implicarea activă în dezvoltarea postului, orice angajat care semnala erori, bâlbe sau aspecte ce necesitau îmbunătățiri fiind recompensat, în timp ce nivelul salarial era semnificativ peste media pieței.

Aceste strategii au condus la situația în care PRO Tv, un post privat, a ajuns să depășească fără drept de apel performanțele Televiziunii Publice.

Alfred Bulai a explicat: „Prima chestiune la Pro TV a fost simplă. Știți care era regula? Toată lumea avea televizoare în toate birourile, iar pe loc, dacă intra un șef de-al tău și televizorul nu era pe Pro TV îți era desfăcut contractul de muncă instant. Vă dați seama ce cultură de firmă era atunci. Nu aveai voie să te uiți la altceva. Nu mă refer la cei de la canelele de știri care monitorizau și alte posturi, ci oamenii care lucrau în birouri administrative.”

„Pe de altă parte, tot în primii ani după 1990 se dădeau prime pentru toată lumea. Orice fel de bâlbă din timpul emisiunilor, problemă identificată de filmare, etc care era semnalată de un angajat, acesta era premiat cu o primă. Realizați ce monitorizare internă exista? Era presiune, dar erau și salariile mari. În sistemul privat poți face această chestiune. În timp ce TVR avea încă sindicat și 3.000 și ceva de angajați”, a adăugat sociologul.