Foto: Alba24

Calendar alegeri prezidențiale 2024. PSD optează pentru septembrie, PNL pentru iarnă.

PNL și PSD  vor lua o decizie cu privire la data scrutinului prezidențial în cadrul reuniunii de miercuri, după cum a precizat președintele PNL, Nicolae Ciucă, menționând că liderii coaliției „nu au apucat să discute concret și detaliat”.

Anterior, fusese avansată luna septembrie ca potențială perioadă pentru alegeri, variantă susținută de PSD, în timp ce liberalii pledează pentru organizarea votului în sezonul rece, conform calendarului constituțional, informează ȘtirileProTv.ro.

În momentul în care coaliția a hotărât, în februarie, unificarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European, se vehiculau datele de 15 septembrie pentru primul tur al prezidențialelor și 29 septembrie pentru turul secund.

PNL continuă să susțină varianta desfășurării alegerilor prezidențiale la termen, în noiembrie.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfășurat alegerile locale și europarlamentare și feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinți, a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învățământ. Iată că suntem în a opta zi și nu avem încă rezultatele finale. Au fost școli care nu își reluaseră, la sfârșitul săptămânii, activitatea, ca atare toți cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simțit afectați de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie știm bine care sunt activitățile, e perioadă de concedii”, a comunicat, luni, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a subliniat că reprezentanții Guvernului nu au avut ocazia să abordeze în profunzime și în detaliu acest subiect, iar chestiunea va fi discutată în întâlnirea de miercuri a coaliției.

„Este vorba de o analiză, iar analiza respectivă trebuie să aibă loc în interiorul coaliției. vedem despre ce este vorba. (..) Eu cred că miercuri stabilim data acestor alegeri”, a concluzionat Ciucă.