BurdujaSebastianIoan

Candidatul PNL la Primăria Capitalei promite înjumătățirea facturilor la întreținere în patru ani

Sebastian Burduja consideră că, în decurs de patru ani, facturile la întreținere ale românilor care locuiesc la bloc vor fi reduse. Acesta a abordat, de asemenea, problema discriminărilor existente în prezent în București în ceea ce privește termoficarea și a menționat un ordin al Uniunii Europene care va deveni obligatoriu în România începând cu anul 2040.

Miercuri, Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, a fost întrebat despre discriminarea dintre bucureștenii racordați la Termoenergetica, care beneficiază de o subvenție suplimentară din partea Primăriei Municipiului București (PMB), și cei care nu sunt conectați la sistemul de încălzire centralizată și plătesc căldura fără a primi vreo subvenție.

Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, dorește să sprijine consumatorii branșați la sistemul centralizat.

Din perspectiva sa, este justificat să se acorde sprijin consumatorilor branșați la sistemul centralizat, deoarece acesta este mult mai eficient și mai puțin poluant. În principiu, este de dorit ca un număr cât mai mare de bucureșteni să fie conectați la sistemul centralizat.

În condițiile unui sistem funcțional, este justificat să se sprijine consumatorii branșați la sistemul centralizat, datorită eficienței și impactului redus asupra mediului.

Scopul subvenției este de a încuraja branșarea unui număr cât mai mare de consumatori la sistemul centralizat, evitând astfel deconectarea acestora, care ar putea duce la colapsul sistemului. Nu este viabil ca toți bucureștenii să treacă la centrale de apartament pe gaz.

Chiar și așa, începând cu anul 2040, centralele de apartament pe gaz nu vor mai fi permise în Uniunea Europeană (UE). Sebastian Burduja afirmă că, dacă se vor implementa măsurile adecvate pentru rezolvarea problemelor sistemului de termoficare, facturile la întreținere se vor reduce la jumătate în decurs de patru ani. 

În plus, este necesară repararea conductelor, deoarece pierderile de apă fierbinte sunt enorme, depășind 2.000 de tone pe oră. De-a lungul anilor, nu s-au făcut investiții în rețeaua de termoficare, iar în ultimii opt ani, progresele înregistrate au fost foarte limitate.

„Principial este corect ca un număr cât mai mare de bucureșteni să fie conectați la sistemul centralizat. În condițiile unui sistem funcțional, așa cum este în alte orașe ale României, cel mai bun exemplu e Oradea, este corect să ai consumatorii branșați la sistemul centralizat, care este mult mai eficient și mult mai puțin poluant.

Vrei să stimulezi prin subvenție branșarea a cât mai multor consumatori la sistemul centralizat. Ideea este nu să îi încurajăm pe bucureșteni să se deconecteze, pentru că atunci sistemul va intra într-un colaps, au trecut orașe mari prin asta, deși, tehnic vorbind, nu se poate ca toți bucureștenii să treacă la centrale de apartament pe gaz. De altfel, din 2040 ele nu vor mai putea fi folosite în Uniunea Europeană.

Noi, ce avem de făcut pe sistemul centralizat, eu am 5 soluții, prin care în 4 ani facturile la întreținere vor scădea la jumătate, pentru că, vedeți, costul cu gigacaloria în București este foarte mare, pentru că avem pierderi pe rețea, pentru că CET-urile sunt nemodernizate, pentru că există două companii diferite și nu s-a făcut încă fuziunea… la toate astea noi am lucrat.

Conductele trebuie reparate, pentru că în momentul ăsta pierderile pe oră sunt imense, peste 2.000 de tone de apă fierbinte se scurg ca prin sită. Ani de zile nu s-a investit în rețeaua de termoficare, și în ultimii 8 ani de zile s-a făcut treabă mai puțin”, a declarat Sebastian Burduja.