Sursă foto: europafm.ro.

Corecție de ultimă oră: Guvernul rectifică legea salariului minim și situația tichetelor de masă.

O eroare legislativă semnificativă, care ar fi transformat majorarea salariului minim într-o potențială reducere pentru unii angajați, a fost corectată de către Executivul condus de Marcel Ciolacu, informează știrileprotv.ro.

Inițial anunțată pe 6 iunie, cu puțin timp înaintea scrutinului local și european din 9 iunie, creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei brut, programată pentru 1 iulie, conținea o omisiune critică.

Neexcluderea explicită a tichetelor de masă din calculul pragului de 4.000 de lei brut, peste care se aplică impozitarea, ar fi putut genera o situație paradoxală în care unii angajați ar fi înregistrat o scădere a venitului net.

În urma acestei rectificări, aproximativ 1,8 milioane de salariați vor beneficia de o creștere efectivă, salariul minim net ajungând la 2.363 de lei, reprezentând o majorare de 284 de lei net.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul ședinței de guvern: „tot din partea Finanțelor, vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”.

Această problemă a fost inițial semnalată de către organizațiile sindicale, care au avertizat că, fără această corecție, unii angajați ar fi putut suferi o pierdere netă de 63 de lei comparativ cu situația anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *