Klaus Iohannis Foto: G4media

Iohannis, indiferent de data alegerilor: „Președintele trebuie ales de români, nu de partide”.

Klaus Iohannis, Președintele României, a făcut miercuri o declarație la Palatul Cotroceni, în contextul negocierilor intense dintre PNL și PSD cu privire la data alegerilor prezidențiale, potrivit stiripesurse.ro.

Social-democrații și-ar dori să organizeze scrutinul în luna septembrie, în timp ce liberalii optează pentru luna noiembrie. Șeful statului a subliniat că nu este interesat de momentul exact al alegerilor, fie că este vorba de septembrie, octombrie sau noiembrie, ci de o participare cât mai numeroasă a românilor la vot.

 Prin această poziție, Iohannis pare să se alinieze mai degrabă viziunii PNL, care consideră că prezența la urne ar fi mai mare în noiembrie comparativ cu septembrie.

„În ce priveste alegerile prezidentiale, în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Atât. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Este important pentru mine să subliniez că Președintele României trebuie să fie ales de români, nu de partide. De aceea avem vot direct și de aceea cred că este important ca românii să se informeze și să intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte”, a declarat Iohannis.

Președintele a accentuat faptul că alegerile prezidențiale din acest an reprezintă cel mai important scrutin pentru următorii cinci ani, indiferent de dezbaterile legate de amploarea puterilor conferite șefului statului.

„Este clar că pentru următorii 5 ani, aceste alegeri sunt cele mai importante. Se discută mult în jurul a cât de multă putere are sau nu are Președintel. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an”, a adăugat Klaus Iohannis.

În final, Președintele a ținut să sublinieze că miza reală a alegerilor o reprezintă decizia românilor cu privire la persoana care va ocupa fotoliul prezidențial, iar partidele politice sau candidații independenți au rolul de a stabili data scrutinului și de a-și prezenta candidaturile.

Ceea ce contează cu adevărat, în opinia lui Iohannis, este conștientizarea de către cetățeni a importanței acestui moment electoral pentru viitorul țării și prezența masivă la vot.

„Pentru români, miza este alegerea Președintelui și cred că este bine așa. De aceea, nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, astea se stabilesc de partide, pot fi și independenți, dar românii trebuie să conștientizeze importanța acestor alegeri pentru România și să meargă la vot, asta mă preocupă pe mine cel mai mult”, a conchis șeful statului.