LGTB

Polonia, din nou pe ultimul loc în UE în privința drepturilor persoanelor LGBT+

Pentru al cincilea an consecutiv, Polonia a fost desemnată cea mai ostilă țară din Uniunea Europeană pentru persoanele LGBT+, potrivit hărții anuale Rainbow Map, publicată de ILGA-Europe, un ONG cu sediul la Bruxelles. 

Deși scorul Poloniei a crescut ușor de la 15% anul trecut la 17,5% în prezent, țara rămâne în urma altor state membre ale UE, fiind depășită doar de câteva țări din afara Uniunii, mai exact San Marino (14,5%), Monaco (14%), Belarus (11%), Armenia (9%), Turcia (5%), Azerbaidjan (2%) și Rusia (2%).

Guvernul liberal instalat în decembrie 2023 a promis să îmbunătățească drepturile LGBT+, dar până în prezent nu a adoptat nicio lege în acest sens. 

Printre recomandările ILGA-Europe se numără introducerea parteneriatelor civile pentru cuplurile de același sex, extinderea legilor privind infracțiunile motivate de ură și accesul la adopția de către cel de-al doilea părinte.

Deși discursul de ură și mesajele anti-LGBT+ au fost mai puțin prezente în timpul campaniei electorale parlamentare din octombrie, personalități asociate cu fostul guvern PiS au continuat să folosească retorici anti-LGBT+ în legătură cu educația în școli.

Raportul a remarcat și victorii juridice pentru militanții pentru drepturile LGBT+, dar și hotărâri judecătorești împotriva acestora, precum și retragerea unor rezoluții anti-LGBT de către autoritățile locale, adesea sub presiunea de a pierde fonduri europene.

Polonia are un drum lung de parcurs pentru a îmbunătăți situația persoanelor LGBT+, fiind necesare eforturi susținute din partea guvernului și a societății civile pentru a combate discriminarea și a promova incluziunea.