Susă foto: știrileprotv.ro.

Ușă închisă pentru SOS România: AfD respinge aderarea europarlamentarilor Șoșoacă și Lazarus.

Partidul german de extremă dreaptă Alternative fur Deutschland (AfD) a respins cererea de aderare la grupul Suveraniști din Parlamentul European a europarlamentarilor români Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, reprezentanți ai partidului SOS. Surse din Bruxelles au confirmat această informație, informează G4Media.ro.

Europarlamentarul AfD Cristine Andreson a oferit o declarație exclusivă pentru sursa citată,mai exact: „Am avut o discuție cu cei de la SOS și am luat decizia în unanimitate să nu îi primim în grup. Aș prefera să nu discut motivele respingerii”.

În ciuda deciziei unanime a Comitetului Național al S.O.S. România de a adera la Grupul Suveraniștii din Parlamentul European, cei doi europarlamentari se află acum în situația de a activa ca neafiliați, ceea ce le va limita semnificativ puterea de negociere în legislativul european.

Diana Șoșoacă este cunoscută pentru participarea frecventă la evenimente organizate de ambasada Rusiei și pentru susținerea constantă a pozițiilor Rusiei în intervențiile sale publice și parlamentare. Ea a propus chiar un proiect legislativ care solicita anexarea unor teritorii ucrainene, inițiativă respinsă rapid de Parlament.

Conform sursei citate, publicația Euractiv a raportat recent că trei partide candidate, inclusiv SOS România, urmau să fie supuse unei verificări suplimentare. Sursele din Bruxelles au indicat temeri legate de caracterul „incontrolabil” al acestor formațiuni.

Planurile inițiale ale AfD de a anunța formarea unui nou grup parlamentar au fost amânate. Decizia finală este așteptată să fie luată în cadrul conferinței partidului federal din weekend și la următoarea întrunire a delegației UE a AfD, programată pentru 2 iulie.

Pentru a beneficia de avantajele asociate statutului de grup parlamentar, inclusiv finanțare pentru comunicare și activități parlamentare, noul grup trebuie anunțat până pe 4 iulie, înaintea primei ședințe plenare a Parlamentului European.

AfD, exclus anterior din grupul de extremă-dreapta ID, dominat de Rassemblement National din Franța, a încercat să-și formeze propriul grup în Parlamentul European. Deși tehnic ar fi putut îndeplini cerințele de formare a unui grup, unele elemente din AfD sunt reticente în a se asocia cu partide percepute ca având o imagine extremistă.

Această decizie vine în contextul în care AfD este deja sub investigația serviciului de informații interne german pentru a determina dacă poate fi clasificat ca mișcare extremistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *