Alimentare mașină

1 iulie aduce scumpiri la carburanți, odată cu începerea sezonului estival

Începând cu data de 1 iulie, dată care coincide cu debutul sezonului estival, prețul carburanților va înregistra o creștere. Aceste majorări au fost aprobate de către Guvern în anul precedent, eliminând astfel posibilitatea unor negocieri ulterioare, informează Observator.ro. 

Totuși, în prezent, stațiile de alimentare cu combustibil operează reduceri ale prețurilor, acestea fiind unele minore. 

Astfel, compania care deține poziția de lider pe piața carburanților din România a operat 13 diminuări ale prețurilor, însă cu valori extrem de reduse. În cursul ultimei luni, prețul benzinei a scăzut cu un procent de 5%, ceea ce se traduce printr-o economie de 18 lei pentru un rezervor de 50 de litri. 

În ceea ce privește motorina, prețul a înregistrat o reducere de 4 procente, rezultând într-o economie de 15 lei pentru un plin.

Dacă în prezent, costul unui plin de benzină de 50 de litri se ridică la 348 de lei, începând cu data de 1 iulie, odată cu majorarea accizei, același volum de combustibil va costa cu 20 de lei în plus.

„Vom avea o majorare care ţine de fiscalitatea locală. Au spaţiu să mai crească, fără să ajungă la 8 lei pe litru”, a declarat Eugenia Gușilov, expert în domeniul energiei.

Consumul zilnic de carburant în România se situează în jurul valorii de 15 milioane de litri.

Mai mult, Eugenia Gușilov, a adăugat:  „Principalul motiv este calmarea situaţiei din Orientul Mijlociu, din perspectiva tensiunilor dintre Iran şi Israel. Odată ce acest episod s-a încheiat, am văzut că preţurile au stagnat între 81 şi 83,9 de dolari pe baril”.

În acest context, Adrian Negrescu, analist economic, a anunțat că: „E o ieftinire conjuncturală, generată în special de stocurile semnificative de carburanţi la nivel internaţional, care generează o scădere a preţurilor, în condiţiile în care cererea nu este foarte mare”