Dinți

Adio, proteze dentare! Un nou medicament ar putea regenera dinții pierduți.

O echipă de oameni de știință din Japonia, coordonată de Katsu Takahashi, a dezvoltat un tratament inovator ce ar putea revoluționa stomatologia. Acesta are potențialul de a regenera dinții pierduți și se estimează că va fi disponibil pe piață până în 2030, în urma finalizării cu succes a testelor clinice pe oameni, programate să înceapă în septembrie, anunță playtech.ro.

Medicamentul, administrat prin injecție intravenoasă, își propune să blocheze proteina USAG-1, responsabilă de inhibarea creșterii dinților. 

Prin neutralizarea interacțiunii acestei proteine cu alte molecule, se stimulează regenerarea osoasă, favorizând astfel apariția de noi dinți. Studiile preliminare pe animale au evidențiat rezultate promițătoare, fără a se observa efecte adverse semnificative.

 Deși extrapolarea rezultatelor la oameni trebuie privită cu prudență, cercetătorii sunt optimiști, având în vedere similaritatea de 97% în funcționarea proteinei USAG-1 la om și la alte specii.

Testele clinice vor fi structurate în trei etape. Prima va include adulți cu minimum un molar absent, a doua se va concentra pe copii între 2 și 7 ani cu cel puțin patru dinți lipsă din naștere, iar ultima va viza adulții în vârstă care au pierdut între unul și cinci dinți permanenți din cauza factorilor de mediu.

Katsu Takahashi și echipa sa sunt încrezători în eficiența acestui medicament, estimând că va fi disponibil pentru publicul larg până în 2030. Această descoperire ar putea elimina nevoia de proteze dentare și ar putea schimba radical abordarea în tratarea pierderii dinților și în stomatologie, în general.

Deși reprezintă primul medicament capabil să regenereze complet dinții pierduți, fundamentul științific al acestuia se bazează pe ani de cercetări anterioare, Takahashi dedicându-se acestui proiect încă din 2005. 

Alte progrese recente în domeniu includ materiale de umplutură dentară regenerative pentru repararea dinților afectați și tehnologii bazate pe celule stem pentru refacerea țesutului dentar la copii.