Casă self-service

Automatizarea caselor de marcat a condus la înregistrarea unui număr mai mare de furturi din magazine decât numărul spargerilor din locuințe

Trăind într-o eră în care schimbările sunt continue în care digitalul este pretutindeni, tot mai mulți retaileri au luat decizia de a implementa modificări semnificative, precum automatizarea magazinelor, unde clienții nu vor întâlni nici casieri și nici case de marcat, informează adevărul.ro. 

Astfel, automatizarea ar putea permite clienților să încheie sesiunea de cumpărături într-un timp mai scurt.

Totuși, deși digitalizarea prezintă avantaje, nu trebuie ignorate nici dezavantajele. Pe lângă modificările de pe piața muncii, cum ar fi reducerea locurilor de muncă disponibile, s-a constatat o creștere a numărului de furturi din magazine. 

În magazinele automatizate, produsele alese sunt asociate contului înregistrat în aplicația magazinului, iar la momentul plății, acestea sunt trecute automat pe bon. Pentru a finaliza tranzacția, clientul trebuie doar să achite cu cardul suma afișată pe ecran. Aceste sisteme inteligente similare sunt implementate din ce în ce mai frecvent în diferite tipuri de magazine, fie că este vorba de magazine alimentare, de îmbrăcăminte sau farmacii. 

Avem 523 de camere de luat vederi care analizează traseul omului în interiorul magazinului. Avem 1.000 de senzori pe rafturile noastre care ajută la detectarea produselor. Fiecare produs are un loc bine definit în magazin”, a anunțat Mircea Bucur, directorul IT al unui retailer. 

În plus, supermarketurile au introdus și case de marcat de tip self-service, unde clienții își pot scana singuri produsele.

Dragoș Frumosu, reprezentat al Sindalimenta informează că: „Sigur, dacă s-ar reduce numărul de locuri de muncă și acest procent s-ar regăsi în prețuri, în reducerea prețurilor, atunci ar fi, poate, un lucru benefic și pentru populație. Dar eu sunt convins că în comerț nu vom întâlni această situație, în condițiile în care reducem locurile de muncă și ele devin automatizate, și mă refer la case”.

Din cauza automatizărilor și a absenței angajaților, cazurile de furt au început să se înmulțească.

Conform informațiilor furnizate de agenții de securitate, numărul furturilor din magazine a depășit în prezent numărul spargerilor din locuințe.

În acest sens, un reprezentant al unei firme de securitate,Flavian Crizboi a afirmat că: „Pleacă de la tiparul omului care încearcă să ascundă sub coș anumite produse mai scumpe. Sau sunt tiparele mai complexe în care ascund în bagaje care sunt înfoliate cu folie de aluminiu”. 

Ca urmare a acestei situații, lanțuri de magazine din Marea Britanie și Franța au decis să revină la metodele tradiționale, cu personal.