bărbat în gară

Avem mai mulți bărbați șomeri decât femei. Numărul șomerilor în creștere față de luna precedentă și anul trecut

Diferența dintre rata șomajului în rândul bărbaților și al femeilor a atins 0,6 puncte procentuale, înregistrând valori de 5,5% pentru persoanele de sex masculin și 4,9% pentru cele de sex feminin. 

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică, rata șomajului ajustată sezonier a crescut la 5,3% în luna aprilie a acestui an, marcând o creștere de 0,1 puncte procentuale comparativ cu luna martie 2024, informează Wall-street.ro

În ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, acesta s-a menținut la un nivel ridicat de 20,5%, în pofida unei scăderi față de luna martie, când a înregistrat 22,1%. 

Estimările pentru luna aprilie indică un număr de 443.600 de șomeri cu vârste între 15 și 74 de ani, în creștere atât față de luna precedentă (440.200 persoane), cât și față de aceeași perioadă a anului trecut (442.200 persoane).

În rândul adulților (25-74 ani), rata șomajului estimată pentru luna aprilie 2024 a fost de 4,2% (3,8% în cazul femeilor și 4,4% în cazul bărbaților). 

Din totalul șomerilor estimați pentru luna aprilie 2024, 74,7% erau persoane cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani. 

Conform unei analize realizate de Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor, femeile din România au un salariu mediu mai mare cu 200 de lei comparativ cu bărbații. 

În pofida acestui aspect pozitiv, țara noastră se confruntă cu o reprezentare politică scăzută a femeilor în procesul decizional la nivel național, clasându-se sub țările africane în ceea ce privește „vocea femeilor” în guvern. 

Situația nu este cu mult mai bună nici în sistemul bancar, unde, deși numărul femeilor angajate este mai mare, pozițiile de conducere sunt ocupate în principal de bărbați.

Salariul mediu al unei femei din România se ridică la 6.026 de lei, depășind cu 200 de lei salariul mediu al bărbaților, care este de 5.804 de lei.

Aceste date confirmă poziția favorabilă a României în ceea ce privește diferențele de remunerare între genuri, așa cum reiese din raportul Global Gender Gap Report 2023 publicat de Forumul Economic Mondial, potrivit Gabrielei Folcuț. Sociologul Gelu Duminică consideră că salariile bune ale femeilor din România reprezintă una dintre puținele moșteniri pozitive ale perioadei comuniste din țara noastră.