Bucharest LGBTQ PRIDE 2024 Majoritate de 56% dintre români susţin recunoaşterea legală a familiilor de acelaşi sex.

Cea de-a nouăsprezecea ediţie a Bucharest PRIDE, eveniment organizat anual de comunitatea LGBT din România, se va desfăşura în perioada 21-29 iunie, incluzând o serie de manifestări în Capitală şi culminând cu un marş pe data de 29 iunie, pe traseul Guvern-Parlament, conform informaţiilor furnizate de G4Media.

Organizatorii au anunţat că ediţia din acest an reprezintă o manifestare desfăşurată sub sloganul „WE ARE READY”, cu scopul de a evidenţia faptul că societatea românească este mai pregătită ca niciodată să accepte egalitatea în drepturi, respectul şi demnitatea pentru persoanele LGBTQIA+.

Potrivit unui sondaj realizat de Cult Research la comanda Asociaţiei ACCEPT, o majoritate istorică de 56% dintre români susţine o formă de recunoaştere şi protecţie legală a familiilor formate din persoane de acelaşi sex, fie prin căsătorie civilă, fie prin parteneriat civil, ceea ce reprezintă o creştere de 13 puncte procentuale faţă de anul 2021.

De asemenea, 72% dintre respondenţi consideră că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut în cazul în care familiile formate din persoane de acelaşi sex ar beneficia de drepturi egale.

Comunicatul organizatorilor subliniază faptul că statul român are obligaţii faţă de toţi cetăţenii, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen a acestora, precum şi faţă de partenerii europeni şi internaţionali, iar îndeplinirea acestor obligaţii nu mai poate fi amânată, fiind necesară oferirea de protecţie şi recunoaştere legală familiilor formate din persoane de acelaşi sex şi adoptarea unei proceduri de recunoaştere juridică a genului care să respecte standardele drepturilor omului pentru persoanele transgender.

„Suntem pregătiţi este despre noi toţi: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliaţi ai comunităţii – oameni care zi de zi fac paşi către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toţii suntem, într-o formă sau alta, pregătiţi pentru iubire!”, a declarat Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

Ilinca Prisăcariu, directoarea artistică a Bucharest PRIDE 2024, a adăugat: „Arta queer din România este în continuă dezvoltare. Aşadar urmărim ca, uşor-uşor, să oferim o dimensiune curatorială evenimentelor din cadrul Bucharest Pride. Anul acesta am căutat să aducem evenimente cât mai diverse, care să reprezinte comunitatea şi să ofere o platformă cât mai multor artişti şi experţi queer şi să ofere, deopotrivă, oportunităţi de învăţare pentru aliaţi, membri ai familiilor comunităţii şi publicul larg. Anul acesta vă aşteptăm cu proiecţii de film, discuţii cu experţi, ateliere, spectacole, petreceri, concerte şi nu numai – toate cu scopul de a arăta că atât comunitatea, cât şi noi, ca societate, suntem gata să trecem la pasul următor: suntem gata pentru drepturi egale, respect reciproc şi oportunitatea de a învăţa lucruri valoroase unii de la ceilalţi.”

Programul Bucharest PRIDE 2024 include peste 30 de expoziţii, proiecţii, spectacole, ateliere, conferinţe şi concerte menite să celebreze cultura şi identitatea Queer, iar PRIDE Park va fi amenajat în Parcul Izvor în zilele de 28 şi 29 iunie, oferind un spaţiu sigur pentru comunitatea LGBTQIA+ şi aliaţii săi.

Totodată, părinţii persoanelor LGBTQIA+ vor avea o prezenţă vizibilă şi vocală în cadrul evenimentelor dedicate, la standul Grupului civic „Părinţi pentru Egalitate”, precum şi pe scena Bucharest Pride, vorbind despre iubirea necondiţionată, experienţa coming out-ului, importanţa grupurilor de suport şi modalităţi de implicare pentru obţinerea de drepturi egale.

Marşul Bucharest PRIDE 2024 va avea loc pe 29 iunie, cu pornire de pe Calea Victoriei, sub sloganul „WE ARE READY! România e pregătită!”, iar finalul festivalului va fi marcat de un concert susţinut de Olivia Addams în Parcul Izvor.