Studenți

Calendar BAC 2024. Peste 134.000 de candidați, așteptați să susțină examenul de Bacalaureat.

În perioada cuprinsă între 17 și 27 iunie se vor desfășura probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024, anunță Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.

Calendarul probelor se prezintă astfel:

  • evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A] – 17-19 iunie,
  • evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B] – 19-20 iunie,
  • evaluarea competențelor digitale [proba D] – 19-21 iunie,
  • evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C] – 25-27 iunie.

Conform informațiilor înregistrate și furnizate de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului, se estimează că peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) vor participa la examen în această sesiune, fie susținând toate probele, fie doar probele nepromovate, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare.

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale, se realizează pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ).

Relativ la situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene, fără a se acorda note sau calificative de tip admis/respins.

În mod similar, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt supuse monitorizării audio-video, iar candidaților le este interzis accesul în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Evident, încălcarea acestor dispoziții duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În cazul în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, se consideră că acesta nu a susținut proba.

Reprezentanții presei au acces în unitățile de învățământ liceal care organizează probe de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau în centrele de examen doar cu avizul președintelui comisiei și însoțiți de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor.

Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 debutează luni, 1 iulie, cu proba la Limba și literatura română, fiind urmate de proba obligatorie a profilului marți, 2 iulie, și de proba la alegere a profilului și specializării joi, 4 iulie, în timp ce proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile pot fi depuse în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi, rezultatele finale urmând a fi comunicate în data de 12 iulie.

Pentru a fi declarat promovat la examenul național de bacalaureat, un candidat trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții: să fi susținut probele de evaluare a competențelor, să fi susținut toate probele scrise și să fi fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puțin media 6 la probele scrise.