Foto: Wikipedia.ro

Decizie Majoră: Comisia Europeană Deblochează 37,2 Milioane Euro pentru România

Comisia Europeană a adoptat luni două decizii importante, emițând o evaluare preliminară favorabilă pentru a ridica suspendarea plății a 37,2 milioane de euro către România și a 714 milioane de euro către Portugalia, recunoscând astfel progresele în implementarea planurilor lor de redresare și reziliență, conform unui comunicat oficial al Executivului comunitar.

Această decizie urmează suspendărilor anterioare, când Comisia a constatat că anumite jaloane și ținte nu au fost atinse satisfăcător în a doua cerere de plată a României și în a treia și a patra cerere de plată ale Portugaliei, anunță G4Media.ro.

În cazul României, suspendarea plății a fost rezultatul măsurilor insuficiente în promovarea tranziției ecologice.

Comisia Europeană a stabilit că două jaloane specifice din a doua cerere de plată a României nu au fost îndeplinite satisfăcător, ceea ce a dus la reținerea sumei de 53,4 milioane de euro. După suspendarea inițială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de șase luni. În prezent, Comisia Europeană a constatat că România a făcut progrese pentru a se asigura că problemele rămase au fost rezolvate corespunzător.

Concret, în iunie 2023, jalonul 129, referitor la capacitățile de producție de hidrogen verde, și jalonul 133, referitor la investițiile în instalații de generare a căldurii cu emisii reduse de dioxid de carbon, au fost inițial considerate nesatisfăcător îndeplinite.

Mecanismul de suspendare a permis României să primească o plată parțială pentru jaloanele și țintele îndeplinite, oferindu-i timp suplimentar pentru a atinge restul cerințelor. Folosind acest timp suplimentar, România a implementat o serie de măsuri eficiente, accelerând procesul de decarbonizare industrială.

Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit satisfăcător. Prin urmare, a propus deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro aferentă acestui jalon.

În ceea ce privește jalonul 129, Comisia a notificat România că încă nu consideră acest jalon îndeplinit satisfăcător, deși recunoaște progresele realizate. România are acum două luni pentru a trimite observații suplimentare, după care se va decide asupra plății sumei legate de jalonul 129.

Planul total de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, include o serie de reforme și investiții menite să consolideze economia. Comisia a transferat României peste 9,41 miliarde de euro, echivalentul a 33% din totalul fondurilor planului, în condițiile în care au fost îndeplinite 14% din jaloanele și țintele planului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *