Bani

Dreptate după 9 ani: Despăgubiri de 150.000€ pentru plămân extirpat din greșeală

Un bărbat a obținut în sfârșit dreptatea după o luptă de 9 ani în justiția română. Acesta va primi despăgubiri în valoare de 150.000 de euro după ce medicii de la Institutul Marius Nasta din București i-au extirpat un plămân în baza unor analize greșite.

Teodor. M., în vârstă de 59 de ani, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru un presupus cancer pulmonar, diagnostic stabilit inițial prin intermediul unei bronhoscopii. Deși o biopsie efectuată ulterior la o clinică privată a indicat absența celulelor tumorale, medicul Ioan Cordoș a ignorat acest rezultat și a decis să extirpe întregul plămân stâng al pacientului.

Analizele post-operatorii au arătat că de fapt bărbatul suferea de tuberculoză, o afecțiune tratabilă cu antibiotice.

Greșeala medicală a avut consecințe devastatoare și, evident, ireversibile, lăsându-l pe Teodor cu o infirmitate permanentă și probleme grave de sănătate.

În noiembrie 2023, după nouă ani de procese, instanța de judecată  a hotărât că spitalul trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 150.000 de euro pentru malpraxis.

În acest context, Institutul de Pneumoftiziologie afirmă că nu dispune de fondurile necesare pentru a achita integral suma datorată.

Beatrice Mahler, managerul spitalului, a propus eșalonarea datoriei pe o perioadă de trei sau cinci ani, subliniind că plata integrală ar afecta bugetul alocat medicamentelor și materialelor sanitare esențiale pentru pacienți, conform Antena 3.

Managerul spitalului a declarat: „Nu avem fonduri. Am făcut o adresă către Minister, în speranța că vom găsi o soluție, și am informat familia”. În acest sens, spitalul a solicitat sprijinul Ministerului Sănătății pentru a identifica o soluție financiară.