Constantin Niță

Fostul ministru, Constantin Niță, la un pas de libertate condiționată

Constantin Niță, fost ministru PSD al Energiei, este pe cale de a fi eliberat din închisoare, după ce Judecătoria Miercurea Ciuc a aprobat cererea sa de liberare condiționată.  Constantin Niță, care a ocupat anterior funcțiile de deputat, ministru pentru IMM-uri (în 2008), ministru al Energiei (în 2009) și președinte PSD Brașov, este pregătit să părăsească penitenciarul.

Niță a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență, din care a executat puțin peste jumătate.

La sfârșitul lunii mai, Judecătoria Miercurea Ciuc a hotărât liberarea condiționată a lui Constantin Niță, în urma propunerii înaintate de Comisia penitenciarului din localitate, informează Fanatik.ro. 

Conform încheierii de ședință, la momentul depunerii acțiunii în instanță, Niță executase deja 731 de zile de închisoare, și-a achitat obligațiile civile și a adoptat o conduită exemplară în penitenciar. Mai mult, fostul ministru a beneficiat de multiple recompense și a muncit „cât i-a permis sănătatea”.

Pe de altă parte, Constantin Niță a demonstrat „o atitudine de întrajutorare atât față de celelalte persoane deținute, cât și către funcționarii care lucrează în penitenciar”.

În plus, el a organizat și susținut cursuri pentru deținuți, devenind un adevărat mentor pentru aceștia:  „Acesta a fost lectorul tuturor cursurilor, a fost titularul cursurilor respective, astfel petentul a înţeles să contribuie în mod direct şi total la tot ce înseamnă educarea şi reeducarea altor persoane private de libertate”, se menționează în raportul comisiei penitenciarului.

La vârsta de 68 de ani, Constantin Niță suferă de multiple afecțiuni cronice, fiind insulino-dependent și având probleme de vedere, pentru care a suportat mai multe intervenții chirurgicale. Avocatul fostului ministru a argumentat în fața instanței că problemele de sănătate ale clientului său nu pot fi tratate adecvat în regimul penitenciar.

În motivarea sentinței, judecătorii au precizat că „deși a fost condamnat pentru o faptă gravă și se află la prima analiză, se reține că persoana condamnată nu este cunoscută cu antecedente penale, a avut un comportament exemplar pe durata executării pedepsei și a depus eforturi pentru reintegrarea socială, context în care se apreciază că este pregătit pentru a fi redat societății, riscul de recidivă fiind minim”.

Eliberarea lui Constantin Niță din închisoare va avea loc doar după ce decizia instanței va deveni definitivă.

Procurorii au contestat decizia, iar dosarul a fost transferat la Tribunalul Harghita, primul termen al contestației fiind stabilit după vacanța judecătorească, la începutul lunii octombrie. Totuși, fostul ministru a depus o cerere pentru ca ședința să fie programată la o dată mai apropiată.

Constantin Niță a fost condamnat definitiv în 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

După executarea a șase luni de închisoare, el a fost eliberat ca urmare a deciziei Curții Constituționale care a constatat nelegalitatea compunerii completurilor de judecători de la Înalta Curte.

În 2022, Niță s-a întors în penitenciar pentru a executa restul pedepsei, fiind programat să rămână după gratii până la data de 15 mai 2026.

Fostul lider al PSD Brașov a fost acuzat de procurorii DNA că, în cursul anului 2013, pe când ocupa funcția de ministru al Energiei, i-ar fi cerut omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract între UTI Group și Primăria Iași.

Niță ar fi facilitat și o întâlnire între omul de afaceri și Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași.

„În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.”

„De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014„, au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.

Constantin Niță a absolvit Facultatea de Drept din Iași și a obținut un doctorat în economie.

În perioada comunistă, el a ocupat funcția de șef al agenției BTT Brașov, ulterior devenind director al hotelului Pârâul Rece. Între anii 1997 și 2000, Niță a predat la Facultatea de Economie din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Constantin Niță a fost deputat timp de patru mandate, activând în Parlamentul României între anii 2000 și 2016.