Sursă foto: capital.ro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, posibil cel mai bine plătit bugetar din România. Fostul informator al Securității are o pensie de 24.000 de euro/lună

Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu se pare că este cel mai bine remunerat funcționar public din țară.

Isărescu, care în trecut a fost identificat ca informator al Securității sub numele de cod „Manole”, a beneficiat de venituri impresionante de la stat în anul fiscal 2023, totalizând aproximativ 1,43 milioane de lei. Aceste sume provin din multiple surse: în calitate de guvernator al BNR, ca membru al Academiei Române și din pensia sa, anunță defapt.ro.

Partidul Social Democrat intenționează să propună prelungirea mandatului lui Isărescu la conducerea BNR, deși acesta ocupă această funcție încă din anul 1990.

Veniturile lunare ale guvernatorului au atins o medie impresionantă de 24.000 de euro.

O analiză comparativă a declarațiilor de avere depuse de Isărescu în 2023 și 2024 relevă o creștere semnificativă a pensiei sale, cu aproximativ 85.000 de lei într-un singur an.

Defalcarea veniturilor lui Mugur Isărescu de la stat pentru anul fiscal 2023 arată astfel:

  • Salariul net de guvernator: 1.081.127 lei, comparativ cu 1.026.836 lei în 2022
  • Pensia anuală netă: 322.000 lei, în creștere de la 237.612 lei în 2022
  • Indemnizația de la Academia Română: 30.612 lei net anual

O investigație din 2017 a scos la iveală că actualul guvernator al BNR ar fi supravegheat diplomați străini, cu precădere americani și britanici, sub coordonarea ofițerilor Unității Militare 0195. Se pare că nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu au scăpat de raportările lui „Manole”.

În 2020, CNSAS a dezvăluit că Mugur Isărescu ar fi denunțat la Securitate două persoane care își exprimau nemulțumirea față de standardul de viață.

Ulterior, CNSAS a inițiat o acțiune în instanță, solicitând constatarea statutului de colaborator al Securității pentru guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Totuși, guvernatorul BNR a reușit să invalideze la Curtea Constituțională legea care permitea reexaminarea dosarului său, profitând de o eroare în procesul de adoptare a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *