Sursă foto: rte.ie.

Industria filmului în doliu, scenaristul legendar al Chinatown, s-a stins din viață la 89 de ani

Industria cinematografică a suferit o pierdere semnificativă odată cu trecerea în neființă a lui Robert Towne, scenaristul emblematic al peliculei „Chinatown”.  La vârsta de 89 de ani, Towne, recunoscut pentru contribuția sa multifațetată în domeniul filmului, și-a încheiat cariera impresionantă.

Confirmarea decesului a venit de la reprezentanta sa, Carri McClure, care a declarat: „în pace, la domiciliul său, înconjurat de familia sa iubitoare”, informează Cotidianul.

Towne s-a remarcat ca o personalitate proeminentă în mișcarea Noului Hollywood din anii ’70, fiind laureat al premiului Oscar pentru scenariul „Chinatown”. Influența sa s-a extins și asupra seriei „Mission Impossible”, pentru care a elaborat scenariile primelor două filme.

Deși nu a fost întotdeauna creditat oficial, Towne a avut o contribuție semnificativă la mai multe producții cinematografice de renume. Printre acestea se numără „Bonnie and Clyde” și „The Godfather”, unde a activat ca „consultant creativ” la începutul carierei sale în anii ’60.

Francis Ford Coppola i-a recunoscut public contribuția la „The Godfather” în momentul primirii Oscarului pentru cel mai bun scenariu, menționând: „scena foarte frumoasă dintre Marlon (Brando) și Al Pacino, în grădină”.

Această recunoaștere a propulsat cariera lui Towne, conducând la trei nominalizări consecutive la Oscar pentru cel mai bun scenariu în mijlocul anilor ’70, câștigând trofeul pentru „Chinatown”.

„Chinatown” prezintă povestea unui detectiv particular din anii ’30, interpretat de Jack Nicholson, a cărui investigație asupra unei presupuse infidelități conjugale dezvăluie o rețea de corupție în Los Angeles.

Pe lângă activitatea de scenarist, Towne a regizat și produs diverse filme de-a lungul carierei sale. A colaborat cu Tom Cruise pentru „Days of Thunder” în 1990 și ulterior pentru primele două filme din franciza „Mission Impossible”.

Towne și-a extins activitatea și în televiziune, ocupând funcția de producător consultant pentru apreciatul serial „Mad Men”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *