Centura Comarnic

Întârzieri în execuția centurii Comarnic: Traficul va fi deschis abia în 2025

Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, a inspectat luni șantierul centurii ocolitoare a orașului Comarnic, constatând că lucrările au ajuns la un stadiu de execuție de aproximativ 50%. 

Conform informațiilor furnizate de oficialul județean, darea în folosință a variantei de ocolire este preconizată pentru anul următor, în pofida estimărilor anterioare ale CJ Prahova care indicau finalizarea proiectului până la sfârșitul anului curent, cu aproximativ 6 luni mai devreme față de termenul contractual, informează bizbrașov.ro.

„La ora actuală, centura orașului Comarnic este finalizată în proporție de aproape 50%. Anul viitor, centura va fi deschisă traficului. Când am vorbit prima dată despre acest proiect, nimeni nu credea că putem să îl realizăm”, a declarat Iulian Dumitrescu într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Asocierea constructorilor autohtoni Frasinul-Arthenis, căreia i-a fost încredințată execuția centurii Comarnic, zonă cu o importanță critică pe DN 1 Valea Prahovei, are la dispoziție, conform prevederilor contractuale, o perioadă de 21 de luni pentru finalizarea lucrărilor. 

Deși activitățile pregătitoare au demarat în toamna anului precedent, Autorizația de Construire Completă pentru întregul proiect a fost eliberată abia la sfârșitul lunii ianuarie 2024, iar pentru prima jumătate a traseului, avizul a fost obținut cu întârziere. Proiectul tehnic prevede realizarea unui drum național cu o bandă pe sens, principalele provocări constând în execuția podurilor peste râul Prahova și Magistrala CFR București – Brașov.

„Lucrările la centura ocolitoare a orașului Comarnic, un proiect esențial pentru descongestionarea traficului pe Valea Prahovei, se desfășoară conform planificării. În prezent, se efectuează lucrări de terasamente, consolidări și elemente de structură pentru poduri. Este prevăzut ca, până la sfârșitul anului, circulația pe această rută să fie posibilă. Centura ocolitoare, cu o lungime de aproape 6 km, este proiectată pentru a permite autovehiculelor să circule cu o viteză de 90 km/h, ceea ce înseamnă că traseul ar putea fi parcurs în aproximativ 4 minute. Aceasta va ocoli orașul Comarnic și DN1 dinspre vest, oferind o alternativă eficientă la traseul actual. Proiectul include construcția a trei poduri noi și dublarea podului existent peste râul Prahova de pe DJ101R, contribuind astfel la fluidizarea traficului. De asemenea, se va realiza un pasaj superior peste râul Prahova și calea ferată Ploiești-Brașov, facilitând astfel traversarea sigură și rapidă a acestor obstacole naturale și infrastructurale. La intersecțiile cu DN1, vor fi amenajate sensuri giratorii adecvate, proiectate să gestioneze eficient traficul provenit atât de pe noua centură, cât și din orașul Comarnic. Această abordare este menită să asigure o integrare armonioasă a noii artere de circulație cu infrastructura existentă“, a anunțat CJ Prahova în februarie.