ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie: Donarea de organe pereche, morală dacă nu afectează viața donatorului

ÎPS Teodosie consideră că donarea de organe pereche este acceptabilă din punct de vedere moral, atâta timp cât nu afectează viața biologică a donatorului.

„Organele nepereche nu este moral să le donăm, dar organele pereche, dacă suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică, putem să le dăm. Cum sunt rinichii, adeseori se fac donaţii de rinichi”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea pe data de 30 mai, relatează Libertatea.ro. 

Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Transplant la sfârșitul lunii aprilie, numărul donatorilor de organe a crescut de două ori în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

În intervalul 1 ianuarie – 25 aprilie, au fost prelevate organe de la 26 de donatori în moarte cerebrală, realizându-se 75 de transplanturi, majoritatea fiind de rinichi și ficat.

În două cazuri, plămânii prelevați au fost trimiși în străinătate pentru efectuarea de transplanturi.

Agenția de Transplant a informat ulterior că, în ultimul sfârșit de săptămână din aprilie, cinci familii și-au dat acordul pentru donarea de organe și țesuturi, oferind astfel o nouă șansă la viață pentru 20 de persoane, se arată în sursa citată.