Lenuța Damian, profesoara care a predat lecția… falsului în acte! 32 de ani la catedră fără diplomă.

O femeie cu studii medii a reușit să predea timp de 18 ani ca suplinitor necalificat și alți 14 ani ca titular la catedra de limba română, în ciuda lipsei unei diplome universitare, conform unei investigații efectuate de Parchetul Judecătoriei Vaslui. 

Reprezentanții Universității din Suceava au informat procurorii că persoana în cauză nu a finalizat niciodată studiile la această instituție, relatează ziaruldeiași.ro. 

Diploma care a stat la baza titularizării în învățământ a femeii, în anul 2009, era falsă. Informațiile conținute în document aparțineau, de fapt, altor două cadre didactice.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au descoperit mai multe documente care sugerau că profesoara ar fi absolvit și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și o Facultate de Drept la o instituție privată din Botoșani. Anchetatorii susțin că și acestea erau falsuri.

Cadrul didactic inculpat ocupă funcția de viceprimar în localitatea unde a predat timp de peste trei decenii și este căsătorită cu un director din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

La mijlocul lunii ianuarie 2024, forțele de ordine din Vaslui au anunțat arestarea unei profesoare de limba română de la un liceu situat într-un sat din nordul județului. Acuzația, care a șocat întreaga comunitate, a fost că aceasta a predat ani de zile elevilor și a obținut toate gradele didactice pe baza unei diplome de licență falsificate. 

Profesoara acuzată, Lenuța Damian, activa în sistemul de învățământ de peste 30 de ani și era recunoscută ca un dascăl devotat meseriei, iar elevii săi obțineau rezultate remarcabile la examene și concursuri.