Bani

Ministrul Agriculturii anunță că adaosul comercial va fi plafonat pentru toate produsele alimentare românești

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat miercuri, într-o intervenție la postul de televiziune Prima TV, că noua Ordonanță care vizează plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în termen de două săptămâni, anunță Digi24. 

Astfel, ministrul Florin Barbu a precizat că în noua Ordonanță vor fi incluse toate alimentele produse în România și și-a exprimat dorința ca toate produsele românești, care sunt procesate cu materie primă provenită din România, să beneficieze de o plafonare a adaosului comercial de maximum 20%.

Conform declarațiilor ministrului Agriculturii, noua ordonanță care prevede plafonarea adaosului comercial la produsele românești va fi gata în termen de două săptămâni.

Ministrul Florin Barbu a anunțat că: „În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”.

Mai mult acesta a declarat că: „Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect” și a adăugat: „Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”.

În plus, ministrul a menționat că durata de aplicabilitate a măsurii de plafonare va fi decisă în urma consultărilor cu procesatorii și retailerii. În ceea ce privește disponibilitatea acestor produse la raft, ministrul a exprimat dorința ca pe rafturile supermarketurilor din România să fie prezente cât mai multe produse autohtone. Aceste produse vor fi semnalate în mod distinct, iar etichetarea va indica în mod clar țara de origine.