Medicamente

Ministrul Sănătății speră ca România să iasă din top 3 UE la consumul de antibiotice.

Aflat în vizită la Bistrița, luni, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că noile reglementări privind prescrierea și eliberarea antibioticelor încep să aibă efecte pozitive. Ministrul a subliniat că nu a fost interzis dreptul de a utiliza astfel de medicamente, ci se dorește reducerea infecțiilor cauzate de bacteriile multirezistente. 

Deși o evaluare precisă a consumului curent de antibiotice va fi posibilă doar la sfârșitul anului, Rafila își exprimă speranța că România va ieși din primele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește cantitatea de antibiotice utilizată de populație, relatează Agerpres.ro. 

Vizita ministrului a inclus și o inspecție a șantierului noului corp de clădire al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În acest context, Rafila a declarat că: „Începe să dea rezultate foarte bune, începe să scadă consumul de antibiotice. Vreau să facem o precizare, cred că oamenii nu au fost bine informaţi sau au fost dezinformaţi, mai degrabă, de către oameni iresponsabili, care folosesc în scopuri politice decizii care sunt în favoarea sănătăţii populaţiei: nu există o interzicere a dreptului de a utiliza antibiotice, dar antibioticele trebuie utilizate atunci când trebuie, în cantităţile care trebuie, doar la prescripţia medicului. Şi de fapt asta am făcut, aşa se întâmplă absolut în toată lumea civilizată, unde bacteriile multirezistente sunt mult mai puţine decât la noi. Aşteptăm ca, odată cu această măsură, să vedem în decursul anilor următori, nu foarte mulţi, o schimbare a acestei probleme de sănătate publică, infecţiile produse de bacterii multirezistente, care produc, din păcate, foarte multe victime”.