Tatuaje

Ordin al Ministerului Sănătății: Tatuajele și piercingul, interzise sub 18 ani

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, saloanele specializate sunt obligate să respecte anumite restricții privind procedurile de tatuare cosmetică și artistică, precum și cele de piercing corporal și implant dermal. 

Conform prevederilor Ordinului, este interzisă efectuarea acestor proceduri persoanelor sub 18 ani, cu excepția intervențiilor în zona urechii, care pot fi realizate doar cu acordul părinților.

Ordinul nr. 1648/2024, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, stabilește normele de igienă și funcționare pentru saloanele de înfrumusețare și cele de tatuaj, piercing și implantare dermală. Scopul acestui act normativ este de a reglementa activitatea acestor saloane și de a asigura protecția clienților, în special a minorilor.

Prin implementarea acestor restricții, se urmărește prevenirea potențialelor riscuri asociate procedurilor de tatuare și piercing la o vârstă fragedă, când organismul este încă în dezvoltare. 

Excepția permisă pentru intervențiile în zona urechii, cu acordul părinților, ia în considerare faptul că această practică este larg răspândită și, în general, considerată mai puțin invazivă.

Ordinul Ministerului Sănătății subliniază importanța respectării normelor de igienă și a unui cadru legal clar în desfășurarea activităților din saloanele de înfrumusețare și tatuaj. 

Astfel, „este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, se arată în actul normativ. 

Mai mult, „este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar articolul următor interzice „mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, documentul subliniind că ”nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

În acest sens, Ordinul prevede că: „toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate şi doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale” și „în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”